• Egyéb

00_Repülőorvosi vizsgálat

Repülőorvosi vizsgálat

Frisítés (2017.07.):

Mint azt bizonyára mind tudjátok, az repülőorvosi vizsgálat (Class2 és LAPL) díja eddig két tételből állt össze.

Az orvosi vizsgálat költségeit az orvos határozza meg és jelentős eltérések vannak az egyes helyek között, tehát nem mindegy, hogy hova megyünk.

A hatóságnak fizetendő díjat kormányrendelet szabályozta.

Ez utóbbit törölték el 2017.június 19-től, tehát ettől kezdve hatósági díj nincs, csak az orvosnak kell fizetni a vizsgálatok díját.

 

Bevezetés:

Ez az írás nem helyszín javaslat, csak egy általános tájékoztató egy konkrét orvosi vizsgálat kapcsán.

 

Elöljáróban:

A helyszín: Budapest IX. ker. Gyáli út 17. V. épület
Tel: (06 1) 280-6809
Minden fontos információ megtalálható a honlapon: www.repuloorvos.hu
Az első vizsgálatnak 12.450 forint az ára és csekken be kell még pluszbanfizetni a Nemzeti Közlekedési hatóságnak 7900 forintot. Az engedélyt postánküldik ki azt követően, hogy a hatóság megkapták az orvosi vizsgálateredményét.
Az engedély meghosszabbítása ugyancsak 12.450 forint orvosi költséggel jár,de a hatóság felé akkor már csak 4000 forintot kell befizetni.
Az orvosi engedély 40 év alatt öt évig érvényes, míg 40 év felett két évreadják meg. A szabályozás úgy módosult, hogy aki a vizsgálat idején betöltötte a37. életévét, annak csak 42 éves koráig adják ki az engedélyt, míg aki nemtöltötte be, annak öt év marad a határnap.

“A www.reporvos.hu weboldalon keresztül, vagy telefonon lehet bejelentkeznia Merényi Gusztáv kórház területén külön épületben berendezkedett rendelőbe. Éntelefonon jelentkeztem be, és beszéltem Melles doktorral is, aki segítőkészvolt már telefonon keresztül is.

A vizsgálat napján fél nyolckor kellett megjelenni, ahol az alap adatokfelvétele után azonnal átküldtek a kórház területén, 2-3 tömbbel odébb működőlaborba vérvételre, ahol teljes vérkép vizsgálatot végeztek egyébként. Ez voltaz egyetlen vizsgálat, amikor el kellett hagyni a reporvosi rendelőt. A vérvételután visszamentem, és rövid várakozás után Melles doktor megtartotta az első ismeretetést,hogy mi is fog történni. Ez már a könyvtárszobában történt, ahol egyébkéntrepülős folyóiratokat, könyveket lehetett olvasgatni a várakozás alatt, de akárwifi kapcsolat is rendelkezésre állt volna, ha valaki nem bírja net nélkül 🙂 .
A vizelet vizsgálatot helyben csinálják meg, a minta leadására több óra állrendelkezésre.
Utána sor került egy vérnyomásmérésre, súly és testmagasság mérésére, EKGvizsgálatra, kilégzés erejének a vizsgálatára, majd visszatértünk akönyvtárszobába. Ezek után a szakorvosok megérkezésekor szólítottak minketegyesével. Sor került szemészeti vizsgálatra, ugyanolyan alapossággal, mint egysima szemészeti szakrendelésen, majd fül-orr- gége vizsgálatra, megnézték afogainkat, belgyógyász végigkopogott- nyomkodott, és végül sebész szakorvos ismegvizsgált mindenkit, és kikérdezett a panaszainkról.
Közben az ott telepített5 számítógépen sort kerítettünk az NKH felé az adatközlésre, amitleellenőriztek és kinyomtattak, valamint el is küldték elektronikus formában,ha jól gondolom. A vizsgálatok végeztével egy kis olvasgatás után Melles doktormindenkivel egyesével megbeszélte a kapott eredményeket, és a fizetés, számlakiállítása után (ez a titkárságukon történt) távozhattunk. A rendelőt kb. 13óra körül hagytam el, tehát fél napig tartott kb.

Az egész vizsgálatsorozat nagyon gördülékenyen folyt, segítőkészek, kedvesekvoltak. Nekem ezzel még nem ért véget itt a dolog, mert korábban vesekövem voltmár (és mivel ezt be is vallottam :-), valamint a vesekő kizáró ok,) elküldtekmég hasi ultrahangra, amit sajnos a Merényiben nem tudnak megcsinálni, így eztegy nappal később intéztem el egy magánrendelőben. Persze a magánrendelő nemfeltétel, de az ÁEK-ban, vagy akár a diagnosztikai központban csak februári időpontokkalrémisztgettek. Erről a negatív leletet elfaxoltam nekik, és szerintük kb. 10napon belül várható, hogy a hatóság postán kiküldi az orvosi igazolást.

Ha anyagilag nézzük, akkor nekem (első alkalom) 12 450 HUF volt a vizsgálat,és 7 900 HUF még, amit átutalással vagy csekken kellett fizetni a hatóságnak.
Párom gondolkodik rajta hogy magát siklóernyősnek álcázva ( 🙂 ) elmegy avizsgálatra, mert szerinte ennyit megér egy ilyen komplex kivizsgálás, amiráadásul nem vesz igénybe csak kb. fél napot. Azt hiszem, osztom avéleményét. Ő a hatóságnak persze nem fizetne, neki nem kell a hivatalos papír.”

2010.Január