Védekezz az UV-sugárzás ellen!

Védekezz az UV-sugárzás ellen!

Forrás:

Írta:

Fotó:

Fordította:

Lektorálta:

Gleitschirm, 1996/6

Dr. Urs Hess

Gleitschirm Archívum
Szabó Péter

Szabóné Koleszár Edina

Szabó Péter

A fordítás közzétételéhez a Gleitschirm Magazin főszerkesztője írásban hozzájárult.
(Thermik Verlag, Stelzhamerstraße 18. A-4600 Wels;
tel: ++43 (0) 7242/45224-0; fax: ++43 (0) 7242/45224-22,
http://www.gleitschirm-magazin.com/ )
További sokszorosítás csak a szerkesztőség, és a fordító írásos beleegyezésével jogszerű!

Napbarnítottnak lenni nagyon divatos dolog. A lebarnult bőr egészséges, sportos, fiatalos és attraktív. A barna bőrűek sorra kapják a bókokat, ami megerősíti az önbizalmukat. A barnító UV-sugarak viszont veszélyeket is rejtenek magukban. A veszélyek között nemcsak a leégés, hanem sokkal súlyosabb következmények is szerepelnek: az idő előtti bőröregedés és a bőrrák. A legrosszindulatúbb bőrrákfajta, a melanóma az utóbbi évtizedekben sokkal gyakrabban fordul elő, mint más tumor-fajták. Ennek fő oka a napozási- és szabadidős szokásainkban keresendő. A bőr sokkal több egy egyszerű buroknál. Ha még sokáig fiatalnak akarsz látszani, akkor gondoskodj róla, – mindig, amikor süt a Nap.
Minket, siklóernyősöket ez különösen érint. A Nap lehet a barátunk, de lehet az ellenségünk is.

A bőr, mint szervrendszer

A bőr egy nagyon bonyolult szervrendszer. Érzékeny tapintó, hideg-, meleg- és fájdalomérzékelő szenzorokat tartalmaz. Ezenkívül fontos védelmi funkciókat is betölt a mérgező anyagok és a mikroorganizmusok behatásai ellen.

Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy bőrünk nagyban hozzájárul külső megjelenésünkhöz. A fedetlen helyeken jelentkező bőrbetegségek elcsúfítják a külsőt, ami gyakran az illető elszigetelődéséhez vezet. Ezzel szemben a szép bőr hihetetlen vonzerővel bír. Elég tehát, ha gondosan ápoljuk bőrünket, meg fogja hálálni.

Az UV-sugarak hatásai

A káros hatásokért elsősorban a 280-350 nm hullámhosszú UV-B sugarak felelősek. Mindegy, hogy a Napból, vagy mesterséges fényforrásból érkeznek a sugarak. Ezek a sugarak gyulladást, vérbőséget, kivörösödést és túlhevülést okoznak. A bőr megduzzad és érintésre nagyon érzékennyé válik. Szélsőséges esetben felhólyagosodik és lehámlik, vagy egy idő után szárazon lepereg. Az alatta lévő bőrréteg ilyenkor különösen érzékeny lesz, mert az UV-sugarak ellen védő szarus felső réteg csak később alakul ki. Ha ezeket a bőrfelületeket tartósan napsugárzás éri, akkor életünk végéig megmaradó pigmentfoltok képződhetnek. Ezekből rosszindulatú elváltozások is kialakulhatnak. Ha a bőrünket rendszeresen UV-sugárzásnak tesszük ki, akkor a normál pigmentsejtek egyre vastagabb rétegben a felső bőrrétegekbe kerülnek. A bőrt ezek barnára színezik, és egy UV-sugarak elleni védőszűrőt képeznek.

Az UV-sugárzásra a fehér bőrű, szeplős, vörös hajú, kék szemű emberek a legérzékenyebbek. Nekik természettől fogva kevesebb pigmentsejtjük van, és a napozástól inkább vörösek, mint barnák lesznek. A leégésen kívül a bőrrák is sokkal inkább veszélyezteti őket. A sötétebb bőrű és hajú embereknek sok pigmentsejtjük van; ők ritkábban égnek le. Az északi féltekén a lakosság pigmentsejtjeinek száma a napsugárzás mennyiségének megfelelően északról dél felé haladva nő. Közép-Európa lakossága kevés, vagy közepes mennyiségű pigmentsejttel rendelkezik, tehát a napsugarakkal szemben fokozottan érzékeny.

Az UV-sugarakkal szembeni tűrőképességet a gyógyszerek, különösen az antibiotikumok és a fájdalomcsillapítók jelentősen lecsökkentik. A rendszeres UV-sugárzás a bőrt akkor is elöregíti, ha a leégést sikerült megúsznunk. A bőrön egyre több öregségi folt keletkezik, hajlamosabb lesz ráncosodásra és elveszíti rugalmasságát. Az arc ilyenkor a valóságosnál sokkal öregebbnek tűnik. Ezeket a bőrkárosodásokat nem lehet véglegesen megszüntetni.

A melanóma

A melanóma a bőrben az UV-sugárzás hatására kialakuló legrettegettebb betegség. (Görögül: melanos=fekete). Ez egy bőrrákfajta, melyet a pigmentsejtek elkorcsosulása okoz. Anyajegyekből de akár teljesen hibátlan bőrből is kialakulhatnak a barnásfekete, szabálytalan körvonalú, pigmentált foltok. Esetenként kékes, vagy pirosas elszíneződések is megfigyelhetőek. A folt növekszik, kidomborodik, vagy csomós elváltozásokat képez. A melanóma tünetei közé tartozik ezen kívül a gyulladás, a viszketési inger és az észrevehető sérülés nélküli vérzés. Aki ilyen gócot észlel a bőrén, azonnal forduljon orvoshoz.

Ha a melanóma még kicsi és felszíni, akkor még jó esély van arra, hogy egy kisebb beavatkozással eltávolítható, és a beteg meggyógyul. Ha nem vesszük észre időben, és nem távolíttatjuk el, akkor a nyirokrendszerben és a véráramban megindul a tumorsejtek burjánzása. Ezek megtelepszenek, és különböző áttéteket képeznek a különböző szervekben, leggyakrabban a tüdőben, a májban és az agyban. Ha ezek az áttétek kialakulnak, akkor az orvostudomány tehetetlen, a beteg hónapokon, vagy pár éven belül meghal.

Az utóbbi évtizedekben a melanómás megbetegedések száma ugrásszerűen megnőtt. Svájcban 1951 óta megnégyszereződött a melanómában meghalt betegek száma, és ez a szám egyre emelkedik. Svájcban évente 250-300000 ember hal meg melanómában. A magas halálozási arány a szabadidős tevékenységünkkel, a napozási szokásainkkal és az ózonréteg elvékonyodásával magyarázható.

Mivel a melanóma korai stádiumban gyógyítható, a rákligák rendszeresen rendeznek nagyszabású információs kampányokat, hogy elősegítsék a bőrrák megelőzését, vagy legalábbis a korai stádiumban történő felismerését.

A védekezés módjai

Mi, siklóernyősök olyan területeken mozgunk, ahol a napsugárzás különösen intenzív. A szélsőségesen magas UV-sugárzás mennyiség a tengerszint feletti magassággal – és ezáltal a felettünk lévő vékonyabb légköri szűrőréteggel -, a nyitott tereppel, a hó és a felhők UV-sugárzás visszaverő tulajdonságával magyarázható.

Ajánlatos ezért magas fényvédőfaktorú napozószereket használnunk. A hegyekben 20-as faktorú fényvédőkrémet használj. A 20-as faktorszám azt jelenti, hogy adott sugárzás mellett a bőr kipirosodásáig eltelő idő meghúszszorozódik. Ha tehát hófehér karokkal és lábakkal kimész az intenzív magashegyi napsütésbe, akkor a 20-as faktorú krémnek köszönhetően 20 perc helyett 6 és 1/2 óráig maradhatsz a napon. Nem igaz, hogy az ilyen magas faktorszámú fényvédő használata mellett nem lehet lebarnulni. Le lehet, méghozzá közvetlenül, kipirosodás nélkül.

A barnaságot a kisebb mértékben szűrt UV-A sugarak, – ezek kevésbé vezetnek leégéshez -, valamint az UV-B sugarak kisebb, szűretlen része okozza. Nem éri meg spórolni a faktorszámmal, mert nem mindig érhető el teljesen a csomagoláson feltüntetett érték. A fényvédőkrémet kend magadra már reggel, elindulás előtt. A hatóanyag beépülése ugyanis 1-1,5 óráig is eltarthat.

Az érzékenyebb részek – ahol a bőr közvetlenül a csontokon van – bekenésére különös figyelmet kell fordítani. Különösen az orrunk van kitéve az intenzív napsugárzásnak, elsősorban a helyzete és a napszemüvegről visszaverődő sugarak miatt. Nem szabad megfeledkezni az ajkak védelméről sem. Az ajkakat nem fedi szaruréteg, ezért nagyon érzékenyek az UV-sugárzásra, és könnyen berepedeznek. Speciális, magas fényvédőfaktorú ajakápolókkal ez megelőzhető.

Az ajkakon kívül nagyon érzékeny még a szem szaruhártyája is. Az UV-sugárzás hóvakságot okozhat. Ilyenkor a szem szaruhártyája megduzzad és apró berepedések keletkeznek rajta. Ez rendkívül fájdalmas, olyan érzés, mintha egy csipetnyi homok lenne a szem és a szemhéj között. Ez ellen egy jó napszemüveg nyújthat hatásos védelmet, amely az UV-sugaraknak legfeljebb 30%-át engedi át. Erős napsugárzás esetén a szemünket oldalról is védeni kell.

Ha leégünk, hűsítő, hidratáló krémmel kenjük be magunkat. Ilyenkor semmiképp se tegyük ki napsugárzásnak a gyulladt bőrfelületet. A bőr UV-károsodásait regeneráló enzimeknek ez már túl sok lenne.