Földetérési sebességek táblázata

Földetérési sebességek táblázata

Az alábbi táblázatból azt olvashatjátok ki, hogy egy adott merülési sebességgel (méter/másodperc) történő földetérés, milyen magasságból való leugrásnak felel meg.

Ne feledjük el, hogy azért nem teljesen ugyanolyan érzés a kétféle földetérés, hiszen az egyik esetben egyenletes sebességgel süllyedünk, míg leugrás esetén egyre gyorsulunk, de a gyakorlás során közelítő képet kaphatunk arról, hogy egy-egy merülési sebességgel való földetérés mennyire elviselhető számunkra.

A földetérés által okozott terhelés / sérülés mértéke nagymértékben függ továbbá az általános edzettségünktől, a helyes tompítási technika alkalmazásától, a bakancsunktól és a protektorunktól, valamint a talaj fajtájától és a földetérési sebességvektorunk irányától is!

Földetérési sebesség (m/s)

Leugrás magassága (m)

1

0,05

2

0,20

3

0,46

4

0,82

5

1,27

6

1,83

6,8

2,36

7

2,50

8

3,26

9

4,13

10

5,10

Érdemes megjegyezni, hogy a 6,8 m/s-os merülősebesség az az érték, amelyet a DHV még elfogad a mentőernyők alkalmasságának megállapítása során.

A tapasztalataim szerint, átlagos körülmények között egy átlagos edzettségű embernek, a 6m/s-nál kisebb merülősebesség a megfelelő.