Halálos bázisugró balesetek

Halálos bázisugró balesetek gyűjteménye

Forrás: http://hometown.aol.com/base194/myhomepage/base_fatality_list
Fordította: Szabó Tamás

A fordítás közzétételéhez honlapunkon az eredeti lista (BASE fatality list) szerzője / szerkesztője, Nick Di Giovanni írásban hozzájárult.
További sokszorosítás csak a szerző, és a fordító írásos beleegyezésével jogszerű!

Mivel időközben az eredeti, angol nyelvű, weboldalt törölték, ez az anyag egyedül itt hozzáférhető (2011).

Gondolkodtunk, föltegyük-e ezt a listát a honlapunkra, mert nem szeretjük a véres témát, és azt sem, ha valaki ilyenen csámcsog. De azt szokták mondani, a repülés szabályait vérrel írják, és tanulni mindenképpen lehet belőle. Még akkor is, ha nem vagyunk bázisugrók…

 

Megjegyzések:

Az összes itt található információ a szerző tulajdona, kizárólag a BASE ugró társadalom belső használatára! Tilos mindenféle idézet a szerző előzetes hozzájárulása nélkül! Az itt közölt információk fair és helyes értelmezéséhez nélkülözhetetlen a sport mélyreható és alapos ismerete! Ne feledjük: az itt felsorolt balesetek 24 év alatt történtek, mindeközben több tízezer BASE ugrást hajtottak végre probléma nélkül.

Egyéb megjegyzések:

  • a lista nem 100% pontosságú
  • esetleges új információ felmerülése esetén a jelentések változhatnak
  • a balesetek nem feltétlenül időrendi sorrendben vannak feltüntetve

1.

William E. Harmon,
1981. Április 11.
Antenna
Suffolk, VA, USA
Lezuhant

William 5 másodperces késleltetéssel ugrott egy 1000 láb(~300m) magas rádióantennáról. A felszerelés egy ejtőernyős cucc körkupolás tartalékernyővel, főernyő nélkül. Jó nyílás után az erős szél a torony egyik tartókábelének sodorta, kb. 100 méter magasan, amitől az ernyő összecsuklott, az ugró becsapódott. Ez az első haláleset a modern BASE ugrás történetében.

2.

Larry Jackson
1981. Október
Szikla
Black Canyon, CO USA
Sziklának csapódott

Larry nyílás után a sziklának csapódott, a társak jelentése szerint egy megközelíthetetlen helyen fennakadt.

3.

Frank Donnellan, BASE #12
1982. Június 2.
Épület
Residential Tower Block, Notting Hill Gate, London, Anglia
Tokzáródás, lezuhant

Az első haláleset, ami egy BASE sorszám tulajdonosával történt. Franknak tokzáródása volt egy bekötött ugrás során, amit 100 méterről hajtott végre. A vizsgálat során egy hajtogató zsinórt találtak a lezáró-hurokban. Frank abban az időben tapasztalt BASE ugrónak számított. Az ő esete hívta fel a figyelmet, hogy még egy ˝profinak˝ is szüksége van egy ugrás előtti lezárótüske ellenőrzésre.

4.

Jimmy Tyler, BASE#13
1982
Szikla
Half Dome, Yosemite Nemzeti Park, CA, USA
Sziklának csapódott

Ez az első haláleset a Yosemite-ben és a második, ami egy BASE sorszámmal rendelkezővel történt. Széllökéses időben rövid késleltetés után Jimmynek nem irányban nyílt az ernyője, és a sziklafalnak csapódott. Jimmy, aki az APEH ügynöke volt, a halálát közvetlenül megelőző időszakban vizsgálat alatt állt drogkereskedelem, sikkasztás és adócsalás gyanújával. Ő volt az első, aki mozgó járműről hajtott végre BASE ugrást; a Pine Valley hídon áthajtó teherautóról ugrott le egy körkupolás ernyővel, San Diegoban. Ez az ugrás látható Carl Boenish néhány kezdeti filmjében.

5.

Michael Glenn Williams
1983 Október
25 éves
Híd
New River Gorge híd, WV, USA
Megfulladt

Az első haláleset, ami az évenként megrendezésre kerülő Híd Napon történt. Lassú nyílás miatt mellényitotta a tartalékernyőt. A két kupola alatt ereszkedve a folyóba esett, és jelzett, hogy minden rendben. A tartalék ernyő kupoláját elkapta a sebes sodrású víz, és a mélybe húzta az ugrót. Az évben csak egy mentőcsónak volt üzemben, és az épp egy másik vízbe érkezetten segített. Ebből az esetből okulva azóta az ugrásvezető nem ad engedélyt ugrásra, csak ha a mentőcsónakok készenlétben állnak a mentésre.

6.

Pauli Belik,
1983. Március 7.
Antenna
Kaknas Tower, Stockholm, Svédország
Lezuhant

Pauli néhány társával ugrott az előző nap, és mély hóba landoltak. Hajtogatás előtt kirázták a kupolákból a havat, de Pauliéban maradt valamennyi hó, ami aztán a meleg szobában megolvadt. Másnap a felszereléseket az autó csomagtartójába dobálták, és Stockholmba hajtottak. A nagy hidegben közben Pauli cucca kővé fagy a csomagtartóban. Pauli ugrott, nyitott, a zsinórok megfeszültek, de a kupola nem volt több, mint egy tömör jégkocka.

7.

Carl Boenish, BASE#4
1984 Június 7.
˝A modern BASE ugrás Atyja˝
43 éves
Szikla
Stabben, Norvégia
Sziklafalnaknak csapódott zuhanás közben

1978-ban Carl szervezte az első expedíciókat a Yosemite Parkba az El Capitan-hoz, ahol is a légcellás ernyők használata és a ejtőernyőzésben használt csúsztatás technikája hozta el a sport nagykorúvá válását, a sportét, amit Carl később BASE ugrásnak nevezett el. Csodálatos filmjei és határtalan lelkesedése segítségével bebizonyította a világnak, hogy a sziklákról és épületekről való ugrás minden képzett ejtőernyős számára elérhető és megismételhető sport. Ő adta ki a világ első BASE információs forrását BASE Magazine néven, és ő kezdte el 1981-ben kiadni a BASE sorszámokat, amiket ma is használunk.

1984-ben feleségével, Jean-nel Norvégiába utazott, hogy felvételeket készítsenek a ˝That´s Incredible˝ című amerikai TV-shownak. A felvételek befejezése után még egy ugrást szeretett volna végrehajtani. Egy új pontról ugrott, nem arról, amit előtte egész héten használtak. Egy kiálló sziklának ütközött zuhanás közben. Ő volt a Trollveggen terület első halálos áldozata. A következő információt 2002-ben kaptam egy helyi ugrótól: ˝Ismertem azt az embert, aki aznap felment a sziklacsúcsra Carl Boenish-el. Egy nagyon tapasztalt sziklamászó volt, aki úgy ismerte a területet, mint a tenyerét. Segített Carl-nak feljutni a Stabben-re (ami meglehetősen nehéz feladat), és talált magának egy fényképezésre alkalmas pontot. A tragédia után lehajította a fényképezőgépet a szikláról a mélybe, és lesietett, hogy értesítse a rendőrséget. ˝Nem akartam, hogy bárki is lássa a képeket arról a tragikus ugrásról˝- mondta később. Ez a sziklamászó a 90-es évek elején egy lavinában lelte halálát nem messze a Troll Faltól.˝

Amikor Carl elkezd BASE ugrással foglalkozni, már az akkori idők első számú kamerásának számít az ejtőernyőzésben. Filmezte a formaugrás megszületését Dél-Kaliforniában, ő fényképezte a ˝The Gypsy Moths˝című film légi felvételeit, és ránk hagyott néhányat a valaha készült legjobb ejtőernyős filmekből ( ő ˝film költeményeknek˝nevezte ezeket). Barátságos és érdeklődő természetének köszönhetően nagy tekintélynek és szeretetnek örvendett az ejtőernyősök között. Azonban ahogy a fix objektumokról való ugrás egyre nagyobb figyelmet kapott a médiától, rendszerint valami balesetből kifolyólag, a régi barátok közül sokan elfordultak tőle, ˝ártasz az ejtőernyőzésnek˝-mondták. ˝A BASE ugrások miatt sok barátot vesztett, és ezt sosem heverte ki˝- mesélte később felesége Jean Boenish. Három évvel halála után az ejtőernyős közösség megbocsájtott neki, és poszthumusz megkapta az Amerikai Ejtőernyős Szövetség létező legmagasabb kitüntetését, az Életmű Díjat.

8.

Jorgen Hakonson
1985. Augusztus 18.
19 éves
Szikla
Bruraskaret, Trollveggen, Norvégia
Sziklafalnak csapódott zuhanás közben

A svéd Jorgen egy fejest ugrott a Bruraskaretről, elvesztette a kontrollt az ugrás felett, bepörgött, és a falnak csapódott. Ez volt a második haláleset a Trollveggen területén.

9.

Jari Mynttinen
1985. Augusztus 24.
32 éves
Szikla
Bruraskaret, Trollveggen, Norvégia
Sziklafalnak csapódott zuhanás közben

A harmadik haláleset a Trollveggenen. A finn Jari ugrott, zuhanás közben elvesztette az irányítást, és a falnak ütközött.

10.

Jeb Williams
1986
Antenna
Dallas, TX, USA
Lezuhant

Jeb egy szabadon álló, 160 méter magas antennáról ugrott ejtőernyős felszereléssel, mindenféle BASE előképzettség nélkül. Becsapódott úgy, hogy semmi nem volt a feje felett. Ez az eset erősítette meg azt, hogy a BASE ugrásokhoz speciális BASE cuccot kell gyártani és használni. Még 7-8 évbe beletelik, mire arról kezdenek majd beszélni, hogy legyen egy minimum ugrásszám követelmény, mielőtt valaki BASE ugrásba vágja a fejszéjét.

11.

Marilyn Ettema, BASE#154
1986
Szikla
Wollomombi Falls, NSW, Ausztrália
Sziklának csapódott

Marilyn egy ugrástechnikailag nehéz vízesésről ugrott. Instabil helyzetben ugrott el és nyitott, a lábai a zsinórok közé akadtak nyílás közben, az ernyő nem irányban nyílt, és az ugró a sziklának ütközött. Marilyn közszeretetnek örvendett az ugróközösségben Brisbane-ben és másfelé is.

12.

John Raymond Foster
1986. Június 20.
Szikla
Trollspiret, Trollveggen, Norvégia
Sziklának csapódott

Az ausztrál Ray-nek ez volt az első BASE ugrása, habár tapasztalt ejtőernyős volt 2700 ugrással. Fejest ugrott, elvesztette a teste fölött a kontrollt, instabil helyzetben nyitott, és az ernyővel a falnak ütközött. A Trollveggen negyedik áldozata.

13.

Rick Stanley
1986
Híd
New River Gorge híd, WV, USA
Megfulladt

A második haláleset ennél a hídnál, ez azonban nem egy Híd Napon történt. Rick ejtőernyős cuccal ugrott, felhúzott sliderral, de spéci BASE nyitóernyővel. Páros ugrásban ő volt az alsó ember, az ernyő lassan nyílt, és közben 180 fokot elfordult. Rövid ereszkedés után az erős sodrású vízbe érkezett (a ˝Cippzár˝-ba) közvetlenül a híd alatt, és megfulladt.

14.

Michael Gibbard
1987
Szikla
Cheddar Gorge, Anglia
Lezuhant

A következő egy írott jelentés egy ugrótól, aki ismerte Mike-ot: ˝Mike a bristoli Clifton Gorge tövénél hajtotta az ernyőjét. Ez volt az első eset, hogy saját maga hajtotta a cuccát, ezért egy tapasztalt ugró ellenőrizte a hajtogatást. Mike-nak 200 ejtőernyős ugrása, és 3 BASE ugrása volt addig. Én hajtogattam mind a 3 előző ugrására az ernyőjét, és jelen is voltam mindháromnál. Mike és én három másik ugróval Dél-Walesbe mentünk, hogy egy épületről ugorjunk. Mike volt a kijelölt ugrópartnerem. Odaérve azt tapasztaltuk, hogy lelakatolták a tetőre vezető ajtót, amit csak a lakat levágásával tudtunk volna megoldani. Nem akarván szabálysértést elkövetni, inkább lemondtunk az ugrásról, és visszatértünk Bristolba. Hazamentem. Mike aznap délután összefutott néhány ejtőernyőssel, az egyikük, DR, egy meglehetősen kétes hírnevű BASE ugró. DR-nek két BASE ugrása volt, az egyik a Cheddar Gorge-ról, – benne volt az első 3 emberben akik leugrottak erről a szikláról (a háromból kettő, így DR is, kórházban kötött ki ezután az ugrás után). Ez volt Mike első szikláról végrehajtott ugrása. DR-al és egy másik ugróval felmentek a csúcsra. Előzőleg a kocsmában töltötték az időt, azt nem tudni, mennyit ittak. Mike és DR is közismerten szerettek kocsmázni. A bekötőkötelet rögzítették egy fix ponthoz. A bekötőkötél elvezetését a szokásos eljárás szerint ezúttal is ellenőrizték. Mike jó elugrását követően a bekötőkötél amint megfeszült, rögtön elvált a kupolától. A tok szétnyílt, és a zsinórok megfeszültek ugyan, de ebben a pillanatban Mike becsapódott, és azonnal meghalt. Az alul lévők betakarták a hullát a kupolával, és elszaladtak, csakúgy, mint a fent lévők. Menekülés közben a bekötőkötelet és Mike tárcáját az erdőben eldobták. Később a bekötőkötelet megtalálták, állapota épnek tűnt. A felszerelést és az ernyőt a mentősök felforgatták, így utólag nem lehetett megállapítani semmit. A menekülő társak engem hívtak, hogy mi történt, én szóltam a szüleinek és a rendőröknek. A következő hónapban legalább 7 alkalommal beidéztek a rendőrségre, mivel Mike ugrókönyvében szerepelt a nevem, mint hajtogató az előző ugrásainál. A társaságnak, akikkel Mike aznap ugrott, megígértem, hogy nem adom ki a neveiket a rendőrségnek és ezt az ígéretet be is tartottam. A rendőrök bűnbakot kerestek, és én voltam az egyedüli, aki kéznél volt. Azzal fenyegettek, hogy ha bebizonyosodik, hogy én hajtottam az ernyőt az ominózus ugrás előtt, akkor gondatlanságból elkövetett emberöléssel fognak vádolni. Szerencsére valaki fényképeket készített aznap reggel Mike-ról hajtogatás közben, így bizonyíthattam ártatlanságom. A következő teóriájuk az volt, hogy a társak bizonyára azért menekültek, mert ők lökték Mike-ot a mélybe! Egyébként végül elkapták őket, és ők mutattak egy videofelvételt, amin látszott a szokásos ugrás előtti kamerába vigyorgás, majd az ugrás és a lezuhanás. A társakat semmivel sem vádolták meg a későbbiekben. Szerintem a következő történhetett: Mike cucca a behajtás után egész nap az autó hátuljában zötykölődött, és ekkor történhetett vele valami. Valószínűleg a bekötőkötél mégis rossz helyen volt elvezetve, de ezt nem vették észre az ugrás előtti ellenőrzés során. Talán a szakadóbetét vagy sérült volt, vagy rosszul lett felkötve, bár ez valószínűtlen, mivel Mike tapasztalt volt bekötött rendszerű tanuló ejtőernyők hajtogatásában. A csapat nem vehette túlságosan komolyan az ugrást, ittak is előtte, talán drogoztak is, és egyébként is kevés tapasztalattal rendelkeztek. Cheddar Gorge-ról közismert, hogy csak tapasztalt ugróknak való, mivel nyílás után azonnal az ernyő irányítására kell koncentrálni. Nyitás után lenézel, és rögtön tudnod kell, hogyan fogod megközelíteni a leszállót. Ezen a helyen már legalább öt olyan eset volt, hogy csak hajszállal kerülték el a tragédiát.

15.

Steve Gyrsting
1987 október
Híd
New River Gorge híd, WV, USA
Lezuhant

Ez volt a harmadik haláleset ennél a hídnál, és a második, ami Híd Napon történt. Steve a harmadik ugrását végezte aznap, ejtőernyős cuccal, beleértve a nyitóernyőt és a felkötőt is. Az ugrásvezető szólt neki, hogy ez nem túl nyerő összeállítás, mire Steve csak annyit válaszolt: ˝Eddig mindig működött.˝ Tisztán elugrott, 3 másodperc után nyitott, a felkötő megfeszült, de a nyitóernyő nem lobbant be ( a videofelvételen úgy tűnik, mintha kifordítva lett volna felkötve). Steve dicséretére mondva 5 másodpercnél meghúzta a tartalékernyő kioldóját, de mire a zsinórok megfeszültek, ő becsapódott. Ettől az ugrástól kezdve minden Híd Napon kötelezővé tették a speciális, nagyméretű BASE nyitóernyőket és hosszú BASE felkötőket.

16.

Marlen Buford
1988
Épület
Palace Hotel, Myrtle Beach, SC, USA
Sziklafalnak csapódott

Marlen a tengerparti sziklafalnak repült az ernyővel. A jelentések szerint erős szél fújt abban az időben. Sisakot nem viselt.

17.

Mitch Reno
1988
Szikla
Half Dome, Yosemite NP, CA, USA
Lezuhant

Mitch túlzuhant, és amint megfeszültek a zsinórok, becsapódott a sziklafal tövébe. Ez a második tragédia a Yosemite-ben, mindkettő a Half Dome-ról.

18.

David Dunblazier
1989
Híd
Royal Gorge híd, CO, USA
Sziklának csapódott

Kétféle hihető verziót hallottam erről az esetről. Az elsőt rögtön a haláleset után, a másik későbbi, 2003-as infó. Az első szerint David becsavarodott zsinórokkal a szűk katlan sziklafalának csapódott, miután azt az utasítást kapta, hogy a nyitóernyőt ne összehajtva fogja a kezében a tervezett 3 másodperces zuhanásra, hanem markolja meg a tövénél, és úgy tartsa. Ugrás után a nyitóernyő belobbant a kezében, a hátára fordította, ez vezetett a nyílás utáni zsinórcsavarodáshoz, amit nem tudott kitekerni a falhoz csapódás előtt. A másik verzió szerint David tapasztalatlansága miatt egyszerűen pánikba esett a szűk leszálló és a körülötte levő vezetékek láttán, és a falba húzta magát. Ezt a hidat először Don Boyles ugrotta még 1975-ben.

19.

Richard Pedley, BASE#263
1989
Épület
Century City, CA, USA
Az épületnek csapódott

Dick nagyon tapasztalt ejtőernyős volt több mint 6000 ugrással, elismert kamerás Dél -Kaliforniában. Idős korában kezdte a BASE ugrást, miután még a kezdeti időkben végrehajtott egy legális ugrást az El Capitan-ról. Ő volt a legidősebb akkor, aki BASE sorszámot kapott. 26 BASE ugrása volt, amikor meghalt. Dick utolsó ugrása egy ˝asszisztált˝ ugrás, amikor is valaki tartja az ugró nyitóernyőjét, és akkor engedi el, amikor a rendszer megfeszül. Ez Dick esetében zsinórcsavarodáshoz vezetett, először egy az épület mellett lógó acélkábelnek, majd nagyon durván az épület falának ütközött. A felszerelés vizsgálata szerint az első ütközésnél elszabadult az egyik fékzsinór (ezen Dick előzőleg ragasztószalagból nagy fogantyút képezett), ez hozzájárult a második ütközés nagy sebességéhez. Dick nem viselt bukósisakot. Ez a haláleset hívta fel a figyelmet a megfelelő védőfelszerelés (sisak, térd-, és könyökvédők) használatára, és a fékzsinór megfelelő rögzítésére. Ez volt az első haláleset, amikor az ugró speciális BASE felszerelést használt. Dick egy tépőzárral lezárt cuccal ugrott, az összes ezt megelőző tragédia, módosított vagy nem, de ejtőernyős cuccal történt.

20.

Jean-Marc Boivin
1989. Február 17.
Szikla
Angel Falls, Venezuela
Sziklafalnak csapódott

A jelentés egy szemtanútól érkezett: ˝ Én ott voltam a Salto Angel-nél és bizton állíthatom, hogy senki nem látta az ugrást elejétől a végéig. A Jean-Marc által elszenvedett sérülés (a lába súlyosan sérült és végül elvérzett) alapján biztos, hogy a falnak csapódott. Egy nagyon kis felületű ernyővel ugrott, egy Vega 180-assal, amit az ejtőernyősök tartalékernyőnek használnak. Egy belsőzsákba volt behajtva. A feltevések szerint zsinórcsavarodása volt, a falnak ütközött, majd onnan lepattant, és a fák közé zuhant. A Jean-Marc előtt ugró Catherine nevű ugró szintén a falnak ütközött. Az ugrók felszállítását végző helikopter pilótája félreértette Jean-Marc jelzéseit, miszerint minden OK, és elment Catherine mentésére. Nyilvánvalóan segítségért jelzett, mert mire visszaértek, Jean-Marc már halott volt. Jean-Marc egy modern-kori kalandor volt, számos sportágban kiemelkedőt nyújtott. Ő volt az első, aki siklóernyővel lerepült a Mt. Everest tetejéről.

21.

Mike Heron
1990
Híd
Németország
Lezuhant

A társak jelentése alapján Mike felkötője elakadt a felszerelése jobb alsó sarkában, és ő nyitóernyő vontatódás után becsapódott. Ez a tragédia ösztökélte a BASE felszerelés gyártókat, hogy megoldják a felkötő korrekt elvezetését a kézben tartott nyitóernyős ugrások során.

22.

Robert Morris, Jr., BASE#275
1990. Június 10.
23 éves
Épület
Mellon Bank Building (792 láb) Philadelphia, PA, USA
Lezuhant

Robert ejtőernyős cuccal ugrott (egy Wonderhog tokkal), ami hashevederrel van felszerelve. A tartalékernyő helye üresen volt hagyva. A görbe tüske félig bedugva, a nyitóernyő egy 52 collos spéci BASE nyitóernyő. A társa, aki előtte ugrott, a földről nézte az esetet. Robert fejnehéz helyzetbe kezdett fordulni, ezért túl korán kidobta a nyitóernyőt. Lezuhant vontatódó nyitóernyővel. A spekulációk szerint miután a társától megkapta az ugrás előtti végleges felszerelés-ellenőrzést, Robert túl feszesre húzta a hashevedert, ami miatt befeszült a lezáróhurok. Ehhez hozzájött, hogy túl hamar kidobta a nyitóernyőt, ezért nem kapott a tüske megfelelő erejű rántást. Ironikus módon a társ szerint a tragédiát megelőzően sokat beszélgettek, hogy kellene tépőzáras spéci BASE cuccot venniük, de a magas költségek miatt ez nem történt meg.

23.

Darren Newton
Épület
Hilton Hotel. London, Anglia
Épületnek ütközött

Darren egy fennmaradó konténeres ugrást hajtott végre, de a konténert tartó személy túl hamar elengedte azt. Az ernyő 180 fokos eltéréssel nyílt, és Darrent az épület falába húzta. Ez egy szponzorált ugrás volt. Egy doboz ˝Milk Tray˝ csokoládét vitt magával, a koncepció az volt, hogy egy, abban az időben a TV-ben futó reklámot próbált utánozni, amelyben egy titokzatos fószer mindenféle extrém dolgot vitt véghez, hogy a csokoládét el tudja juttatni a megrendelőhöz.

24.

Jonathan Bowlin, BASE#76
1993
Szikla
USA
Lezuhant

Jonathan egy párosugrás során összeakadt a másik ugróval egy korai nyílást követően. Úgy tűnik, a vadiúj zéró porozitású nyitóernyője kicsúszott a zsebből. Ez volt az első alkalom, hogy ezt az összeállítást használta, a zseb valószínűleg túl bő volt ennek a nyitóernyőnek.

25.

Marita Schneider
1993
Szikla
Angel Falls, Venezuela
Sziklának csapódott

2004. októberéig, amikor is információkat kaptam erről az esetről, mint ismeretlen személy volt ez a baleset nyilvántartva. Ezt a jelentést kaptam: ˝Felületesen ismertem őt még abból az időből, amikor a hatvanas évek végén ejtőernyőzni kezdett. Valamilyen oknál fogva eltitkolták, hogy BASE ugrás közben vesztette életét az Angel vízesésnél, még az iratokat is meghamisították, hogy a halál oka ne derüljön ki.˝

26.

Jason Rooney
1993
Épület
Blues Point Tower, Sydney, Ausztrália
Lezuhant

Ellentmondásos jelentéseket kaptam erről az ügyről. Amit tudni lehet, az annyi, hogy Jason jónéhányszor ugrott már erről az épületről. A holttestét az épület tövében, az utcán találták meg. Szemtanú nem volt.

27.

Joe Shaw
1993
Szikla
Bungonia Gorge, Ausztrália
Sziklának csapódott

A harmadik ausztrál BASE haláleset. Barátai későbbi beszámolója szerint Joe feltűnően ideges volt az ugrás előtt. Az ernyő nem a megfelelő egyenes irányban nyílt és Joe nem megfelelően reagált. Többször a falnak csapódott, majd súlyos sérülésekkel elterült a szikla tövében. Felmerült, hogy Joe túlélhette volna, ha valakinek a jelenlévők közül akár csak alapvető elsősegélynyújtási ismerete lett volna.

28.

Susan Oatly
1993
Szikla
El Capitan, Yosemite Nat`l Park, CA, USA
Sziklának csapódott zuhanás közben

Ez az első haláleset az El Capitan-ról és a harmadik a Yosemite-ben. Helytelen pozícióban zuhant, a felsőtestét túl magasra tartotta, ezért hátrafelé csúszott, és a szabadesés 15. másodpercében a sziklafalnak ütközött. Ezen tragédia után kezdték megkövetelni, hogy legalább 150 ejtőernyős ugrása legyen annak, aki BASE ugrást szeretne végrehajtani. Olyan mellékzöngéje is volt, hogy tapasztalatlan BASE ugrókra olyan feladatokat osztanak, amit nem tudnak megoldani. Keith Jones ugrásvezetőt, aki a helyszínen vezette a szerencsétlenül járt ugró után kutató csapatot, a Parkfelügyelet letartóztatta és emberöléssel vádolta. A vádat később légi veszélyeztetésre mérsékelték.

29.

Paul Thompson
1994
Szikla
Lake Powell, AZ, USA
Sziklának csapódott

Paul tapasztalt ejtőernyős volt, aki a barátait segítette egy hetes BASE kiránduláson mint a földi segítő személyzet tagja. Néhány nap múlva jelentkezett, hogy ő is szeretné kipróbálni. Az ugrás során a sziklafalnak ütközött, a vízből kihúzták, de később belehalt a sérülésekbe. A Parkfelügyelet emberöléssel vádolta az ugrókat, és jogi huzavona kezdődött. Az ugrók állítása szerint ha a tavon legális hidroplánnal landolni, akkor ejtőernyővel landolni is az.

30.

Xaver Bongard
1994. Április 15.
Szikla
Staubbach, Lauterbrunnen, Svájc
Lezuhant

Xaver kétkupolás BASE cuccot használt, leoldott egy forgó rendellenességet, a tartalékernyő becsavarodott zsinórokkal nyílt, az ugró lezuhant. Xaver legendás volt a sziklamászók között a szólóban végrehajtott mászásaiért.

31.

Andre Jewett
1994. Április 3.
29 éves
Antenna
WLBT-TV torony, Jackson, MS, USA
Lezuhant

Andre katonatiszt volt, aki lejárt USPA ˝A˝ vizsgával rendelkezett. Három szemtanú volt jelen, egy haverja és két barátnő. Andre ejtőernyős cuccal ugrott, a kupola becsapódásig nem lobbant be. Semmiféle BASE kiképzéssel vagy tapasztalattal nem rendelkezett az ugró.

32.

Theresa Tran
1995. December 20.
Szikla
Riverside megye, CA, USA
Lezuhant

Theresa egy alacsony szikláról ugrott bekötöttet. Az ugrás előtti utolsó pillanatban úgy döntött, hogy a nyitóernyőt a tok alján lévő zsebbe teszi, ahelyett, hogy maga mellé fektetné a földre. A bekötőkötél olyan szögben feszült meg, hogy a szakadóbetét elszakadt még az előtt, hogy a nyitóernyőt és a felkötőt kihúzhatta volna a zsebből. Theresa nagyon energetikus személyiség volt. Gina Davis álnév alatt vezetett egy helyi rádióműsort, ő szervezte az első nagyvállalat által szponzorált BASE ugrást a Magic Mountain vidámpark megnyitójára.

33.

Don Sampson
1996
Híd
Royal Gorge híd, CO, USA
Sziklafalnak ütközött

Donnak 30 eje. és ismeretlen számú BASE ugrása volt. A jelentés szerint: ˝Don egy idióta volt, amikor a kockázat felméréséről volt szó. Egy alkalommal elhatározta, hogy ˝megtanítja˝ egyik hegymászó haverját a BASE ugrásra. Úgy gondolta, – nagyon helyesen -, hogy nem ártana valami ejtőernyős előképzettség a srácnak, ezért hamisított neki egy ugrókönyvet, hogy úgy nézzen ki, mintha USPA ˝B˝ vizsgája lenne. Ezek után Don egy páros ugrásra vitte a gyereket egy gépből, amibe majdnem mind a ketten belehaltak. Később egy toronyról is leugrott evvel a haverjával.˝
Don az ugrás során egy szűk helyre repült be, pánikba esett, és belefordult a sziklafalba. Ez és az előző haláleset is ennél a hídnál kupolakezelési problémák miatt következett be, köszönhetően a szűk leszállónak.

34.

Sebastian Dectot
1996. Augusztus 16.
Szikla
Lysbotn, Norvégia
Lezuhant

Sebastian túlzuhant, miközben háton zuhanva filmezte a társait.

35.

Jeff ˝Maggilla˝ Christman
Szikla
El Capitan, Yosemite Nat´l Park, CA, USA
Sziklafalnak ütközött

A második haláleset az El Capitanról, és a negyedik a Yosemite területén. A becenevét Maggilla Gorilla rajzfimfigura után kapta, egyike volt azon kedves és vidám fickóknak, akik körül mindig szívesen van az ember. Én még Buckeye-ból ismertem, amikor a repterén együtt dolgoztunk. Egy este megkérdezte, hogy szeretném-e megnézni az első és egyetlen BASE ugrásáról készült videót. Az El Capitanról történt az ugrás, a videófelvétel és a saját bevallása alapján az ugrástól úgy ˝beszart˝, hogy megfogadta, hogy marad az ejtőernyőzésnél, és soha többet nem megy BASE ugrani. Ezért később meglepődve halottam, hogy mégis visszatért az El Capitanra egy ugrásra. A szemtanúk beszámolója ellentmondásos, az egyik szerint egy rövid, kontrollálatlan zuhanás után instabilan nyitott, és az ernyővel a falnak ütközött. Mások azt állították, hogy a kupola fordítva volt felcsatolva a hevederre. A Parkfelügyelet emberei megakadályozták a felszerelés alapos vizsgálatát.

36.

Peter Torben
1997. Augusztus 4.
Szikla
Bungonia Gorge, Ausztrália
Sziklának csapódott

Peter belehalt sérüléseibe, miután az ernyővel a falnak ütközött, felakadt, és az egész éjszakát a sziklán lógva töltötte. Társai számtalanszor figyelmeztették, hogy a nyílási folyamat során legyen észnél, és reagáljon azonnal az esetleges iránytól eltérő nyílásokra. Arra is jónéhányszor felhívták a figyelmét, hogy mélyebben kösse le a fékeket, megakadályozandó a kupola előrelövését nyílás után. A szemtanúk beszámolója szerint bőven lett volna ideje, hogy kitérő manővert alkalmazzon, ennek ellenére a sziklafalnak repült. A jelentés szerint a hatóságok (Rendőrség/Parkfelügyelet) saját mentőexpedíciót nem indítottak, és az ugró társait is megakadályozták, hogy mentésére induljanak. A hatóságok szerint azért, mert ez túl veszélyes lett volna, az ugrók szerint más okok húzódtak a háttérben.

37.

Stina-Ulla Ostberg
1997. Július 29.
Szikla
Lysbotn, Norvégia
Lezuhant

Instabil elugrás után 12 másodpercbe telt, mire az ugró stabilizálta magát, és kidobta a nyitóernyőt. A becsapódás a 12,7. másodpercben történt. A jelentés szerint instrukciókkal szerették volna ellátni őt ugrás előtt, de ő ezt elutasította.

38.

Valentino Ventori
2000. Augusztus 5.
30 éves
Szikla
Lysbotn, Norvégia
Lezuhant

Az ugró instabil elugrás után instabilan zuhant becsapódásig. Az ugró az ugrást megelőzően elutasította, hogy őt bármiféle instrukciókkal ellássák. Ez a haláleset kísértetiesen hasonlít az ezt megelőzőre, még a becsapódási pont is ugyanaz.

39.

Gary Dawson
19??. December 25.
Szikla
Új Zéland
Sziklának ütközött

Gary népszerű kamerás volt Dél-Kaliforniából, a szezont Új-Zélandon töltötte tandemek filmezésével. Egy BASE ugrás során nyitott ernyővel a sziklafalnak repült, majd onnan összecsukódott kupolával lezuhant. Annak idején együtt dolgoztam vele egy kaliforniai reptéren, mondhatom nagyszerű srác volt, és józan ugró. Gary családja aktívan próbál minden lehetséges információt összeszedni halálával kapcsolatban. Különösen a barátnőjét szeretnék megtalálni, aki szemtanúja volt az esetnek.

40.

Terry Forrestal
1999
52 éves
Szikla
Lysbotn, Norvégia
Sziklának csapódott, majd lezuhant

Ez volt Terry 8. BASE ugrása. A videón jól látszik, hogy problémái vannak az irányban zuhanással és a csúsztatással. Az ernyő 180 fokos eltéréssel nyílik, Terry nagyon durván a falnak ütközik, majd fennakad egy keskeny sziklapárkányon. Megpróbálják helikopterrel kimenteni, de a gép visszafordul a sűrűsödő köd miatt. Terry állapotáról ekkor semmit sem tudni, feltételezések szerint mindkét lába törött. Tudtán kívül egy mentőcsapat lábon közelít hozzá. Amikor 10 órával később odaérnek, Terrynek hűlt helye. Nem lehet tudni, hogy az éjszaka folyamán véletlenül lezuhant, vagy pedig megpróbálta megmenteni magát oly módon, hogy a tartalékernyőjében bízva leugrott a peremről (ezt egyébként sikeresen végrehajtotta egy ugró néhány évvel azelőtt). Barátai szerint valószínűleg nem hitte, hogy a mentése megtörténhet belátható időn belül, és mint az egy ex-S.A.S. katonához illik, a saját kezébe vette a dolgok intézését. Terry filmszínészként és kaszkadőrként dolgozott. Szerepelt a Moonraker-ben, az Octopussy-ban, az A View to a Kill-ben, a Robin Hood-ban és a Titanic-ban is, ahol a hajó főgépészét játszotta.

41.

Thor Alex Kappfjell
1999. Július 7.
32 éves
Szikla
Norvégia
Sziklának ütközött

A jelentés szerint Thor belezuhant a ködfelhőbe, nyitás után elvesztette a tájékozódást, és a falnak repült. Thor nagyon ismert és népszerű ugró volt, egyike volt azon 6 embernek, aki ugrott a World Trade Center-ről New Yorkban. (A másik öt: Owen Quinn, Van Refuse, Nick Feteris, John Vincent és egy, aki anonim kíván maradni.)

42.

Daniel Twomey
1999. Augusztus 4.
Szikla
Trollspiret, Trollveggen, Norvégia
Sziklának csapódott zuhanás közben

Az ausztrál Daniel instabilan, fejjel előre ugrott, aztán megpróbált elcsúsztatni a sziklaperemtől, de a 8. másodpercben a falnak csapódott. Ettől az ernyője kinyílt, a falnak repült és beomlott. Daniel teste lezuhant, és a fal lábának a tetejénél megakadt. 45 napba telt, mire le tudták onnan szedni a holttestet. Ez volt az ötödik haláleset a Trollveggenen.

43.

Jerge Juan Domenech
2000. November 2.
Szikla
Mt. Brento, Olaszország
Sziklának ütközött

Jerge tapasztalt ejtőernyős volt, és volt néhány BASE ugrásai is, a Kjerag-ról. Íme a jelentés az egyik ugrótól: ˝Jónéhányan összejöttünk az ugróhelyen. Nem sokkal előtte ismertem meg Jerge-t és a barátait, ez volt az első ugrás, amit együtt csináltunk. Az időjárás nagyon rossz, esik az eső, a szél erős és lökéses. Egy barlangba húzódtunk és vártuk, hogy jobbra forduljon az idő. Amikor már csak egy félóra-óra volt hátra sötétedésig, lementünk az ugróponthoz, hogy döntsünk. Valamivel jobbak a körülmények, de távolról sem jók. Azt hiszem, ha akkor valaki azt mondja, hogy menjünk le gyalog, akkor senki nem ellenkezett volna. De mégis az ugrás mellett döntöttünk. A szél jobbról fújt, ezért megbeszéltük, hogy elég sokat zuhanunk, hogy lent nyissunk a fal szélárnyékában, a turbulencia alatt, de persze elég magasan ahhoz, hogy esetleges problémákkal megbirkózzunk. Jerge ugrott utolsónak és nagyon magasan nyitott, mindenki másnál magasabban. Nyílás után a fallal párhuzamosan repült, majd a sarokban a falnak ütközött. A kupolája összeomlott, és Jerge több száz métert csúszott le a majdnem függőleges falon, az ernyőt maga mögött vonszolva.

44.

Erin Aimee Engle
2001. Július 22.
Szikla
Mt. Brento, Olaszország
Sziklának ütközött

Ez volt Erin 2. vagy 3. BASE ugrása. A barátjával ugrottak Olaszországban. A jelentés szerint instabil helyzetben zuhant, rövid késleltetés után nyitott, és a falnak repült.

45.

Kirill Goretov
1999. Augusztus 15.
30 éves
Szikla
Lysbotn, Norvégia
Sziklának ütközött

Az ugró nyílás után semmilyen irányítást nem végzett, a falnak repült, és fennakadt egy párkányon. A fejsérülésbe belehalt. Nem volt rajta bukósisak.

46.

Bob ˝Bromo˝ Neely
Antenna
Florida, USA
Lezuhant

Bob egyedül ugrott egy 400 méter magas adótoronyról. Másnap délután két barátja talált rá a holttestére a kupola alatt. Gyaníthatóan túlzuhant.

47.

Fred ?
28 éves
Szikla
Verdon, Franciaország
Sziklának csapódott zuhanás közben

Fred Nizzából jött, a jelentés szerint semmiféle BASE kiképzést nem kapott, sem tapasztalata, sem tapasztalattal rendelkező kísérője nem volt. Vett egy BASE cuccot, kiválasztott egy jónak tűnő helyet Verdonban (nem a bejáratott helyek egyikét), elugrott, a hátára fordult, és egy kiálló sziklára zuhant. Ezután a baleset után kezdték a BASE felszerelés gyártók jobban megnézni, kinek is adnak el cuccot.

48.

Andrea Quarisa
2000. Május 7.
Szikla
Mt. Brento, Olaszország
Lezuhant

Andrea túlzuhant, miközben háton zuhanva a társait filmezte, nyílás közben csapódott be a szikla lábánál. Ez a 2. BASE halál, ami háton zuhanós kamerázás miatt történt.

49.

Alexander Haseke, BASE#429
1996. Október 28.
28 éves
Szikla
Magland, Franciaország
? (valószínűleg sziklának ütközött)

Alex nagyon rutinos ejtőernyős volt, 30 BASE ugrással a háta mögött. Éjszaka ugrott, teliholdnál, nulla szélben egy olyan helyről, amit jól ismert. A szemtanú jelentése szerint rövid késleltetés után nyitott, majd eltűnt a szem elől a sötétben. Órák múlva holtan találták. Alex felhúzott sliderrel ugrott, egykupolás cucc, a kupola egy öreg ejtőernyő, többé-kevésbé átalakítva BASE ugrásra. A jelentés szerint a kupola úgy tűnt, hogy tökéletesen kinyílt.

50.

Joshua Michael McVay
1999. Augusztus 8.
25 éves
Szikla
Crown Point, Columbia River Gorge
Sziklának ütközött

Joshua egyedül ment ki ugrani, egy idő után barátainak feltűnt, hogy még nem tért vissza. Megtalálták az autóját Crown Pointnál, és hívtak egy mentőcsapatot. A holttestét kb. 150 méterre a csúcstól lelték meg. Úgy tűnik, a falnak ütközött az ernyővel.

51.

Christopher Kennedy
1997. December 2.
35 éves
Antenna
Tucson, AZ, USA
Lezuhant

Chris már abban a pillanatban halottnak számított, amikor a lábai elrugaszkodtak a toronytól, mondták ugrók, amikor hallották mi történt. Ejtőernyős felszereléssel ugrott, mindenféle előzetes BASE tapasztalat és kiképzés nélkül. Kb. 110 méter magasra mászott a 150 méteres tornyon, onnan ugrott, de rá kellett jönnie, hogy a gumibetétes összeomlós nyitóernyő nem működik alacsony sebességnél. Egy járókelő találta meg a holttestet a torony tövében másnap reggel. Pillanatokkal a becsapódás előtt meghúzta a tartalékernyő kioldóját. Alkohol is belejátszhatott az események lefolyásába.

52.

Trevor Yates
2000.
Szikla
Big Glassy, Wollemi National Park, Ausztrália
Lezuhant

Trevor, aki egy nagyon kedvelt és tisztelt ejtőernyős volt, az első ausztrál BASE ugró, aki a hazájában halt meg. Ő ugrott ki először a felvonóból a Kék Hegységben. Trevor holttestét a lezuhanás pontján találták meg, ernyőjén, – egy 220-as Fury-n -, épp megfeszültek a zsinórok, de a slider még nem csúszott le, amikor becsapódott. Egy öreg ejtőernyős felszereléssel ugrott, 30 collos nyitóernyővel. Akik ismerték, elmondták, hogy noha Trevor régóta benne volt a sportban, a felszerelések ugrásszerű fejlődése elkerülte a figyelmét.

53.

Jan Davis
1999. Október 22.
Szikla
El Capitan, Yosemite Nat´l Park, CA, USA
Lezuhant

A 3. haláleset az El Capitanon, és az 5. a Yosemite területén. Egy előre megtervezett és bejelentett tiltakozó ugrás volt a média és a Parkfelügyelet szeme láttára. Az előzetes megállapodás szerint a hatóság beleegyezett, hogy nem fogják az ugrásokat megakadályozni, de aki ugrik, azt a földetérés után letartóztatják, és felszerelését elkobozzák. Ez arra ösztökélt néhány ugrót, hogy a ˝B˝ felszerelésüket használják a megszokott helyett. A Jan által ezen alkalommal használt tok combhevederén volt a nyitóernyő zsebe, miközben ő ahhoz volt szokva, hogy a nyitóernyő a tok aljára varrt zsebben van. Normál szabadesés után ösztönösen a tok alján kereste a nyitóernyőt, és kiszaladt az időből, mielőtt rájött volna a tévedésére. Én is ott voltam, amikor szétszórtuk Jan hamvait Lake Elsinore felett. Több mint 400 ejtőernyős és barát volt jelen a temetésen. Mindannyiunknak nagyon hiányzik.

54.

Roger Butler
2000. Február
29 éves
Híd
Hansen híd, Twin Falls, ID, USA
Megfulladt

A barátok beszámolója szerint túl sötét volt, a vízszint túl magas volt, és a szél sem volt a megfelelő. A híd nyugati oldaláról ugrott, és normálisan nyitott. Nem teljesen tiszta, hogy mi történt pontosan, annyi bizonyos, hogy Roger a vízbe érkezett, és hamarosan eltűnt a mélyben a felszerelésével együtt. A holttestet egy hónappal később csónakázók találták meg. Ez volt az első haláleset a Twin Falls régióban.

55.

Michael ˝Schelfy˝ Schafer
2001. Január 1.
30 éves
Szikla
Courthouse, AZ, USA

Mike egy lehúzott slideres ugráshoz hajtotta az ernyőt, az ugrás előtt azonban úgy döntött, hogy mégis felhúzza a slidert. Kinyitotta az ernyőt, megfeszítette a zsinórokat, és felhúzta a csúszólapot. Az irányítózsinórokat azonban elfelejtette áthúzni a slider ponyvakarikáin. A kupola forgásban nyílt, és a sziklafalnak ütközött, még mielőtt teljesen belobbant volna. Mike rövidesen belehalt belső sérüléseibe.

56.

Ismeretlen nevű férfi
2001.
Szikla
Puerto Rico
Lezuhant

Az ugró első ugrása volt szikláról, 15 toronyból való ugrás után. Vele volt a tanítómestere és egy másik ugró. A toronyból történt ugrásai különböző magasságokról történtek, különböző nyitási metódussal, de mind probléma nélkül ment. Ez a szikla kb. 230 méter magas, féltávon egy fákkal borított kiszögeléssel. Az ugrók előzőleg egy fa rámpát építettek a peremre. Az ugrás előtti reggel esett az eső, az ugrók megvitatták ezt, és felhívták egymás figyelmét, hogy a rámpa vizes és csúszós. A szóban forgó illető jelezte, hogy ő szeretne elsőnek ugrani. Oktatója közölte vele, hogy előbb valaki másnak kéne menni, és ő csak figyeljen. Ennek ellenére ő kiment a rámpára, elugrásnál megcsúszott, és kontrollálatlanul leesett a rámpáról. Háton zuhanva nyitott, és részlegesen feltöltődött kupolával lábbal előre becsapódott a fákkal borított kiugró sziklakiszögelésre. A másik kettő is leugrott, és miközben elrepültek mellette, a szerencsétlenül járt kiabált nekik, hogy súlyosan megsérült. Sehogy sem volt a hely megközelíthető, ezért mentőcsapatot hívtak. Ez órákba telt, és mire elérték az ugrót, addigra már elvérzett.

57.

Thierry Van Roy
2001, Április 2.
39 éves
Szikla
Lauterbrunnen, ˝La Mousse˝, Svájc
Lezuhant

Thierrynek kb. 100 ejtőernyős ugrása és kb. 240 BASE ugrása volt, ebből 50 szikláról. Egy hármast csináltak, ő ugrott elsőnek és a hátán zuhant, a felette lévők egyike kamerázott. Túl sok időt elvesztegetett, hogy visszaálljon egy megfelelő pozícióba, amiben a faltól el tudott volna távolodni. Megpróbált egy villámgyors negyed fordulatot csinálni és nyitni, de becsapódott, még mielőtt a kupola teljesen feltöltődött volna. Két nappal a halála előtt tíz ugrást végrehajtott a völgyben, és a szemtanúk beszámolója szerint nagyon fáradt volt. Imádta ezt a sportot, és kedvelte az olyan ugrókat, akik az önmaguk kedvére ugrottak, mint ő, és nem a felvágás kedvéért. A jelentés megjegyzi a La Mousse-ról: ˝Ez egy magas hely, és 9-10 másodpercet is lehet zuhanni, de csak ha csúsztatsz, mint az őrült. Ha függőlegesen zuhansz, nincs több időd 6 másodpercnél.˝

58.

Massimo Mazzeo
2001. Szeptember 27.
25 éves
Szikla
Mt. Brento, Olaszország
Lezuhant

A következő egy olasz sajtójelentés fordítása: ˝Elhunyt egy 25 éves firenzei fiatalember, miután ejtőernyővel leugrott a Monte Brento csúcsáról. A fiatalember csütörtök este ért a csúcsra, és a mélybe vetette magát. Az ejtőernyője azonban nem nyílt ki, és az ugró halálra zúzta magát 800 méteres zuhanás után. A holttestet ma reggel találták meg a tűzoltók és a hegyimentők, miután a fiú szülei riasztották őket, aggódva, hogy mobiltelefonján nem válaszol.˝

59.

Ismeretlen férfi
2002 Április
Kémény
Szentpétervár, Oroszország
Lezuhant

Az ugró első BASE ugrása, módosított ejtőernyős felszereléssel. Ez az első BASE haláleset, amiről jelentést kaptunk a volt Szovjetunióból. Nem voltak szemtanúk. A holttestet három nap múlva találták meg egy háztetőn. A főernyő egy PO-9, az első Szovjetunióban gyártott célbaugró légcellás ernyő, amiről közismert az orosz BASE ugró közösségben, hogy nem alkalmas BASE ugrásra.

60.

Andrei Grunberg
2002. Május
Szikla
Krym, Ukrajna
Sziklának csapódott zuhanás közben

Andrei fejjel előre ugrott, megborult és a sziklafalnak csapódott. Az ernyő részlegesen kinyílt az ütközéstől. Tapasztalt hegymászó volt, 200 eje. ugrással és 2 ezt megelőző BASE ugrással. Az első BASE haláleset Ukrajnában.

61.

Lee ˝Skypunk˝ Werling
2002. Május 29.
Antenna
Florida, USA
Lezuhant

Az egyik ugró beszámolója szerint egy hármast csináltak, ketten kifelé ugrottak, Lee pedig arccal a torony felé. A terv szerint az egyes számú ugró 6 másodpercet zuhan, a kettes 8-at, és Lee a kamerával 10-et. Minden a terv szerint haladt, amíg a kettes számú nyitott 8 másodpercnél. Lee még 3 másodpercen át háton zuhant, majd hasra fordult. Egy másodperccel később eltűnt a ködben. A kettes számú ugró 3 másodperc múlva hallotta, hogy Lee-nél megindult a nyílás, majd egy tompa puffanás következett. Becsapódott egy részlegesen kinyílt ernyővel a feje fölött. Kezdetben a köd mintegy 100 méter magasan kezdődött, de mire az ugrók földetértek már szinte a talajig ért. Valószínűleg Lee arra várt, hogy kijusson a ködrétegből, mielőtt nyitna. Egyébként nagyon képben volt ezen a tornyon.

62.

Brian Stout
2002. Június 15.
24 éves
Híd
Perrine híd, ID, USA
Lezuhant

Az első haláleset ezen a hídon, és a második a Twin Falls régióban. A következő egy levél Brian apjától, amit az iránta való tiszteletből szó szerint idézek: ˝A listáján találgatások vannak egy bizonyos nyitóernyő-hajtogatási hibával kapcsolatban, ti. hogy rajta maradt a segéd gumigyűrű a nyitóernyőn. El kell mondanom Önnek, hogy két hivatalos vizsgálat is történt Brian halálával kapcsolatban, és egyik sem tesz említést semmiféle gumigyűrűről, még találgatás szintjén sem. A tény az, hogy Brian maga adta a nyitóernyő hajtogatásához használt gumigyűrűt az édesanyja kezébe ugrás előtt. Még tréfálkozva meg is jegyezte, ha benne maradna a gumigyűrű, az bizony elég sok gondot okozhatna. Amit tudunk azok tények: Brian egy 38 collos nyitóernyővel ugrott, 3 méteres felkötővel, amit most először összehajtva használt. Másfél másodperces zuhanást jelöltek ki számára egy 8-as ugrásban, és ez volt a 12 BASE ugrása. A nyitóernyő vontatódott, és 0.4 másodperccel a vízbe csapódás előtt lobbant be. A kupola a tokban maradt. A találgatások olyan emberektől származnak, akiknek bűntudatuk van Brian halála miatt, és mindenáron szeretnének valami okot találni, hogy enyhíthessék bűntudatukat. A lényeg: Briannak nem lett volna szabad részt vennie abban a bonyolult ugrásban, avval a felszereléssel és a kevés tapasztalatával. Azok hagyták cserben, akik akkor vele ugrottak, és azok a barátai, akik belevitték a BASE ugrásba. Nem feltételezem Önről, hogy megjelenteti a listáján a levelem, ezért csak arra kérem, a nyitóernyő hajtogatási hibára utaló találgató megjegyzéseket távolítsa el a listájáról, mivel a család nagyon érzékeny ezekre, és egyébként is ezek teljesen alaptalanok.˝

63.

Lori Barr
2002. Július 23.
Szikla
Norvégia
Sziklának csapódott zuhanás közben

Lori első sziklaugrásán elvesztette a stabilitását zuhanás közben. Öt, a Perrine hídról végzett BASE ugrással, és megfelelő számú eje. ugrással a háta mögött Lori egy szervezett BASE expedíción vett részt Norvégiában. Ebbe beletartozott egy specifikusan erre a sziklára irányuló BASE kurzus, nagyon tapasztalt oktatók által vezetve. Ennek ellenére Lori a szabadesés 11. másodpercében a sziklafalnak csapódott. Ami egy kicsit hátborzongatóvá teszi ezt az esetet az az, hogy Lori minden szabályt betartott azt illetően, hogy mit kell tenni, ha valaki szeretné elkezdeni a sportot.

64.

Dr. Nikolas Hartshorne
2002 Augusztus 6.
Szikla
Lauterbrunnen, Murren, Svájc
Sziklának ütközött

Niknek 501 BASE ugrása volt ezt megelőzőleg, most egy 9-10 másodperces zuhanást tervezett. A legtöbb megelőző ugrása alacsonyról történt, Nik a csúsztatási technikáját csiszolgatja. A szemtanú állítása szerint Nik fejest ugrott, de úgy nézett ki, rendben lesz minden, és visszaáll normál helyzetbe. Nik azonban még azelőtt nyitott, hogy visszanyerte volna a teljes stabilitását. A kupola a sziklafal felé nyílt, Nik a hátsó hevederek segítségével próbált elfordulni, de egy párkányon landolt. Ekkorra már az ernyő 90 fokkal elfordult a faltól, összeomlott, és Nik háttal leesett a párkányról. A feje egy másik kiugró peremnek csapódott (ebbe a sérülésbe halt bele), a kupola újra belobbant, és a falnak repült, ahol egy pillanatra felakadt. A kupola ekkor Nik alá esett, Nik belesett a kupolába. Így az ernyőbe csavarva zuhant még néhány száz métert, miközben 6-8-szor újra a falnak csapódott. Az újraélesztési kísérlet kudarcot vallott. Nik nagyon népszerű BASE ugró volt, hiányozni fog. Orvosszakértőként dolgozott. Nemcsak hogy BASE halálesetek kivizsgálásában vett részt, hanem ő végezte a Nirvana öngyilkosságot elkövetett énekese, Curt Cobain boncolását is. A rajongók úgy vélték, Nik halála megerősíti az általuk hangoztatott összeesküvés elméletet Cobain halálával kapcsolatban.

65.

Wolfgang ˝Wolle˝ Bäumer
2002. Augusztus 13.
Szikla
Staubbach, Lauterbrunnen, Svájc
?

A helyi mentőcsapat jelentése szerint ez egy kétfős ugrás volt, Wolfgang kamerázott. Nem tudni, mi okozta a balesetet. Mivel ez már a második haláleset volt ezen a helyen két héten belül, a svájci BASE szövetség arra kért minden BASE ugrót, hogy ne menjenek ide ugrani, amíg ők elrendezik a dolgokat a hatóságokkal és a médiával.

66.

Christophe ?
2002 Augusztus 15.
Szikla
Dél-Franciaország
Sziklának ütközött

Christophe egy páros ugrást hajtott végre, és kamerázott közben. Az ugróhelyet nemrég nyitották meg. A fal kissé kifelé hajlik, de mindkét ugró sikeresen elcsúsztatott a fal tövétől. A másik ugró jelentése szerint nyílás után szörnyű hangot hallott, visszanézett, és látta Christophert, amint az ernyője nyitva volt, de nem volt feltöltődve. 80 méter magasan a sziklafalon felakadt, és nem válaszolt barátja kiabálására. Amire a helikopter leszedte, már meghalt. Akik ismerték, azt állították, hogy a sport iránti lelkesedése ragadós volt. Mindig mosolygott, nevetett, segített és tanácsokkal látott el.

67.

Tore Lillebolstad
2002 Augusztus 25.
42 éves
Szikla
Sunndalsora, Harstadnebba, Norvégia
Lezuhant

Egy csupa norvégokból álló négyes ugrás. Tore-nak 2000 eje. és 16 BASE ugrása volt. A jelentés szerint becsapódásig küszködött, hogy stabilizálja magát. Az elugrási pont elég trükkös, becsapódásig 7 másodpercet lehet zuhanni. Néhány nappal a baleset előtt egy szárnyas ruhát használó ugró 89 másodpercet repült erről a pontról.

68.

Kirill Kiselev
2002 Szeptember
27 éves
Szikla
Vikesaxa, Eiksdalen völgy, Norvégia
Lezuhant

A jelentést Kirill egyik jó barátjától kaptam, aki látta az esetet. Kirillnek 500 eje. ugrása volt, amiből 20 szárnyas ruhás, illetve 30 BASE ugrással is rendelkezett, amiből 2 történt szárnyas ruhában. A tragédiát egy alacsony nyitás okozta, egy olyan embertől, aki soha nem nyitott alacsonyan. A barát jelentése szerint Kirillnek stabilitási problémái voltak a repülés második szakaszában. A hatóságok a barát jelenlétében vizsgálták a holttestet és a felszerelést a kórházban. Kirill nyitott, a slider lecsúszott a francia szemekig. A fékek lekötve. A ruha szárnyán a zippzárak zárva, a feszítő zsinórok az ujjai körül. A lábai között a szárny szétszakadva. A törött nyak és egy törött láb azt feltételezi, hogy a nyílás és a becsapódás egy pillanatban történt. A jelentés szerint a lábai között az anyag már repülés közben szétszakadt, ezért voltak stabilitási problémái. Mire nyitott, már késő volt. Ez az első haláleset szárnyas ruhát viselő BASE ugróval.

69.

Rob Tompkins
2002 Szeptember 12.
Szikla
Kjerag, Lysbotn, Norvégia
Lezuhant

A második szárnyas ruhás haláleset. Robnak 247 BASE ugrása volt, 92 szárnyas ruhában. A jelentés így szól: ˝Rob hetek óta tervezte ezt az ugrást, a 4. és 5. ugrópontok közötti helyen. Megnéztük a helyet, tanulmányoztuk, köveket dobtunk onnan. Két használatban lévő ugrópont van e hely mellet, egy 7 másodperces, és egy 8-as. Rob már 10-szer ugrott a 7 másodpercesről, mindig szaltóval. Ez az új hely, amit kinézett magának, amit egyébként ˝RTHjorner˝-nek nevezett el, egy 5 másodpercesnek tűnt, kődobással tesztelve. Analizáltuk a helyet videón, és konzultáltunk más wing suit pilótákkal is. Általános vélemény, hogy ezt az ugrást nem lehet végrehajtani, és ezt többször hangsúlyoztam Robnak is. Ennek ellenére Rob hajthatatlan, meggyőződése, hogy ő meg tudja csinálni, méghozzá szaltóval. 7 másodperc repülés után csapódott a szikla tövénél a peremnek. Meg se próbált nyitni, tudván, az már úgy sem segít. Azt hitte, túl tud repülni a perem felett, az utolsó pillanatig reménykedve.

70.

Lukas Knuttson
2002 Október 11.
Szikla
Engelberg, Cold Steel, Svájc
Lezuhant

A harmadik szárnyas ruhás haláleset. Lukas jó elugrás és eseménymentes repülés után jó magasan nyitott, de a nyitóernyő megragadt a turbulenciájában. Lukas észrevette ezt, összeomlasztotta a szárnyakat és az oldalára fordult, hogy a nyitóernyő kiszabadulhasson a turbulenciából. A felkötő meg is feszült, de már annyira rátekeredett a nyitóernyőre, hogy az nem tudott belobbanni. Lukas a másik oldalára fordult, és próbálta a kupolát valahogy kiszedni a tokból, sikertelenül. Lukas nagyon tapasztalt BASE ugró volt, ezt a helyet az ő emlékére nevezték el ˝Cold Steel˝-nek.

71.

Robert Hinden
2003 Január 11.
Szikla
Engelberg, Cold Steel, Svájc
Sziklának ütközött

Az első BASE halál 2003-ban, 3 hónappal az előző után, ugyanarról az elugró helyről. Robert 4-5 másodpercet zuhant megfelelő stabilban. A kupola 90 fokkal az iránytól balra eltérően nyílt, néhány másodperc múlva ismét balra fordult, és a falnak ütközött. Robert lecsúszott a falon, amíg fennakadt a hegy szoknyájának a legmagasabb pontján. A hely nem megközelíthető, így helikoptert hívtak. Az orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani, súlyos fejsérüléstől. A barátai szerint Rob mindig viselt sisakot, térd és könyökvédőt, kivéve ezt az ugrást. A felszerelés megrongálódott mentés közben, de egy helyszínen lévő ugró megvizsgálta azt. Mindkét fék fel volt engedve. A cuccon semmi rendellenesség nem volt látható.

72.

Bill Frogge
2003 Január 27.
Szikla
Echo Canyon, Moab, UT, USA
Lezuhant

Bill egy kétfős ugrásban vett részt. Normál zuhanás után kidobta a nyitóernyőt, az belobbant, a felkötő megfeszült, lehúzta a tépőzáras zárólapot a tokról, azonban a zárólap nem volt csatlakoztatva a kupolához. Találgatások szerint Bill-t valami megzavarta a felszerelés összeállítása közben, és a felkötőt ugyan átdugta a kupola tetején lévő gyűrűn, de a csomót nem kötötte meg. A felkötő vége beleakadhatott a gyűrűbe, ami azt a látszatot keltette, hogy rendesen oda van kötve. Ejtőernyő hajtogatók jól ismerik azt az aranyszabályt, hogy ha elkezdesz egy hajtogatást, akkor fejezd is be. Ha közben megzavarnak és félbe kell hagynod, akkor kezd az egészet a legelejétől újra. A nem rögzített felkötő mindig is a BASE ugrók legjobban rettegett rémálma, de valójában ez volt az első eset, hogy meg is történt.

73.

Alexi Kosarev
2003 Április 5.
27 éves
Szikla
Brento, Olaszország
Sziklának ütközött

Alexi 5-6 másodperc zuhanás után nyitott, az ernyő nem irányban nyílt, és a falnak ütközött. Az ugró rövid időre a falra akadt, majd a szikla tövébe zuhant. A mentőcsapat holtan találja Alexi-t. Kételyek merülnek fel az ugró tapasztalatát illetően. A helyiek szerint az erős szél és a rövid késleltetés miatt került Alexi olyan közel a falhoz, ők legalább 8-9 másodperces zuhanást ajánlanak. Ez volt az ötödik haláleset itt, a helyiek egy emléktáblát helyeztek el az elugrópontnál, nem is annyira az elhunytakra való emlékezés miatt, inkább hogy figyelmeztessék a még élőket, hogy ez a hely csak profiknak való.

74.

Linus Rains
2003 Július 23.
28 éves
Szikla
Labben, Stabbeskaret, Trollveggen, Norvégia
Sziklának csapódott

Linus menyasszonyától jött a jelentés:˝Linus a Labbenről ugrott 23-án este. Az idő tiszta, szél nincs. Szokás szerint elkezdett csúsztatni a faltól. Linus rutinos csúsztató, az előző hónapban egy 38 másodperces zuhanást csinált innen, wing suit nélkül! Nem tudni, pontosan mi volt a baj, de a következőt láttam a leszállóból: A kupola elkezdett nyílni a szikla szoknyájának alsó részénél, de Linus becsapódott, mielőtt az ernyő teljesen feltöltődött volna. Kétszer a falnak csapódott, majd fennakadt egy sziklapárkányon, kb. 150 méter magasan. Egy órán belül leszedték, de már halott volt. Az egyik fék volt csak felengedve, valószínűleg az ernyő 180 fokban az iránytól eltérve nyílt. Linus nagyon tapasztalt ugró volt, bejárta egész Európát, különösen szerette a Trollveggent. Jó barátja volt Thor Alex Kappfjelnek és John Hoovernek, akik emlékét kegyelettel őrizte.

75.

Fabrice Parent
2003 Augusztus 10.
Szikla
Lauterbrunnen, Murren, Svájc
Sziklának ütközött

Fabrice-nak 500 eje. és 53 BASE ugrása volt, 9 másodperces zuhanás után nyitott. Az ernyő 180 fokkal az iránytól eltérve nyílt, zsinórcsavarodással fűszerezve. Az ugró a falnak csapódott.

76.

Gabi Dematte
2003 Augusztus 13.
Szikla
Gasterntal, Svájc
Sziklának csapódott zuhanás közben

A jelentés Gabi egyik barátjától érkezett: ˝Gabi egyedül ugrott, ahogy gyakran tette máskor is. Hogy elkerülje a zsúfolt Lauterbrunnent, egy másik völgybe ment, amit csak néhány ugró ismer. Szárnyas ruhában ugrott, de nem tudott átrepülni egy sziklaperem felett, pedig nagyon jól repült a szárnyaival. Meg sem próbált nyitni. Szuper jó fej volt és nagyon jó ugró. A Lauterbrunnen völgy most üres és csendes nélküle.˝ Ez volt a negyedik wing suit haláleset.

77.

Jason Corcoran
2003. Október 9.
30 éves
Híd
Perrine híd, USA
Lezuhant

Jason a második haláleset ezen a hídon, és a harmadik a Twin Falls területen. 2000 eje. és 100 BASE ugrással a háta mögött Jason akrobatikus elemeket hajtott végre zuhanás közben, vagy túlzuhant, vagy pillanatnyi elakadás volt a nyitóernyőn vagy a felkötőn. Mire a nyitóernyő belobbant, már nem volt idő a kupola feltöltődésére.

78.

Ismeretlen
2003 November 23
30 éves
Híd
Franciaország
Lezuhant

Csak annyit tudni az esetről, hogy a felkötő elakadt az ugró karjában, megakadályozva a nyílást.

79.

Ismeretlen
2004. Május 3.
31 éves
Antenna
Szaratov mellett, Oroszország
Lezuhant

Valami nyílási probléma merült fel, vagy túl későn indította el a folyamatot, vagy a nyitóernyő ragadt meg. Ez a harmadik BASE halál, amit Oroszországból jelentettek.

80.

Andi K.
2004 Június 18
26 éves
Szikla
Svájc
Lezuhant

A jelentés szerint Andi-nak 300 eje. és 30 BASE ugrása volt. Ez a második ugrása volt aznap, és a második arról a helyről. Jól elugrott, csúsztatott, és kb. 200 méter magasan nyitott, az ernyő a fal felé nyílt, az ugró 3 másodperc múlva a sziklafalnak ütközött. Semmi szél nem volt. Azt mondják, ez volt az első eset a karrierje során, hogy az ernyője nem irányban nyílt. Azonnal meghalt az ütközéskor.

81.

Jeff Barker
2004 Július 5.
32 éves
Szikla
Mt. Baker, Snoqualmie National Forest, USA
Lezuhant

Jeff szárnyas ruhában ugrott, nem tudott átrepülni egy sziklakiszögelés felett. Az ötödik wing suit haláleset.

82.

Duane Thomas
2004 Augusztus 21.
35 éves
Szikla
Lauterbrunnen, Svájc
Lezuhant

A mosolygós új-zélandi Duane ismert és tapasztalt BASE ugró volt. A jelentés egy szemtanútól: ˝Az ugrásnak szemtanúja volt két svájci és két angol ugró. Az egyik angol az elugrási pontról filmezett, a másik három a leszállóból figyelt. Ez volt Duane első szárnyas ruhás BASE ugrása, és az első combhevederen rögzített nyitóernyős. Előzőleg ugrott wing suit-tal 50-szer repülőből és 2-szer ballonból. Jó elugrás és stabil repülés után megfelelő magasságon benyúlt a nyitóernyőért, azt meg is találta, de nem nyitott. Feltételezések szerint a szárnyak miatti alacsony zuhanási sebesség becsapta őt, mivel nem érzékelte a föld közeledését, mint más normál ugrás esetén. A svájciak kiabáltak neki, hogy nyisson, amit meg is tett, kb. 10 méter magasan. A nyitóernyő kiemelte a tokból a kupolát, de még meg sem feszültek a zsinórok, amikor becsapódott normál repülési testhelyzetben. Egyértelmű, hogy rögtön megtalálta a nyitóernyőt, nem volt kapkodás, keresgélés, egyszerűen túl sok ideig kivárt. Ez a hatodik wing suit haláleset, amióta az első történt 2002. szeptemberében.

83.

Roland Simpson
2004 Október 22
35 éves
Épület
Jinmao Torony, Shanghai, Kína
Épületnek ütközött

Slim nagyon tapasztalt és jól ismert ugró volt, több mint 1200 ugrással. Egy nagyszabású BASE találkozón ugrott szárnyas ruhában, normál repülés után nyitott, az ernyő zsinórcsavarodással nyílt, és Roland egy szomszédos ház tetejének ütközött. Roland nagy befolyással volt egy egész felnövő BASE ugró generációra, halála nagy veszteség nemcsak hazája, Ausztrália számára, de az egész BASE közösség számára is.

84.

Jason Fitz-Herbert
2004 Október 29.
33 éves
Szikla
Slot Canyon, NSW, Ausztrália
Sziklának csapódott zuhanás közben

Jason Roland Simpson temetésére utazott, amikor megállt, hogy végrehajtson egy ugrást a barátja emlékére. Nagyon tapasztalt ugró, több mint 700 ugrással. Ő a negyedik ausztrál BASE haláleset ebben az évben. Habár ez egy profiknak való hely, Jason nagyon jól ismerte. Csúsztatást segítő nadrágot viselt. Zuhanás közben néhány akrobatikus elemet mutatott be, és túl későn kezdett el csúsztatni.

85.

Erich Wagar, BASE#598
2004 November 17.
32 éves
Antenna
Somerset, WI, USA
Lezuhant

Egy kétfős rádiótorony-ugrás kb. 300 méterről, ködben. A barátai szerint Erich híres a zuhanás közbeni mutatványairól és tehetségéről, valamint barátságos mentalitásáról. A másik ugró jelentése: ˝Elugrottunk, és rögtön elkezdtünk elcsúsztatni a toronytól. A terv szerint ő volt az alsó ember, megbeszéltük, hogy amikor ő benyúl a nyitóernyőért, én akkor nyitok, ő pedig kivár egy másodpercet. Ahogy a keze befelé mozdult, én azonnal nyitottam. Az ernyőm normálisan és irányban nyílt, lenéztem, és láttam amint Erich becsapódik egy részlegesen kinyílt ernyővel a feje fölött. A lezuhanás helye egy domb volt, ami kb. 10-15 méterrel magasabb, mint a torony töve, és vízszintesen attól kb. 70-80 méterre található. Leszálltam, leoldottam az ernyőt és rögtön odaszaladtam hozzá. Megpróbáltam elsősegélyben részesíteni, de nem tudtam újraéleszteni. Hívtam a mentőket, akik ráraktak egy monitort, de nem mutatott életjeleket. Azt hiszem, azonnal meghalt.˝ Ez volt a harmadik haláleset ami köddel hozható összefüggésbe.

86.

J.T.
2005. március 24.
31 éves
Szikla
Olaszország
Falnak csapódott

A norvég J.T. zuhanás közben figurázott, nem tudta magát időben stabilizálni nyitáshoz, későn nyitott és a falnak csapódott.

87.

Olov Alex Kappfjell
2005. május 16.
31 éves
Torony
Eiffel torony, Párizs, Franciaország
Objektumnak ütközött

Olov, Thor Alex Kappfjell unokatestvére volt, aki maga is BASE ugrás közben vesztette életét ’99-ben. Olov egy másik ugróval és néhány kísérővel a Norvég Függetlenség Napját kívánták megünnepelni egy ugrással. Eredetileg az 56 emeletes Montparnasse toronyból (az egyetlen igazi felhőkarcoló Párizsban) szerettek volna ugrani, de felfedezték őket, így az ugrás meghiúsult. Ezután az Eiffel torony mellett döntöttek. Az eredeti elképzelés szerint a tetejéről tervezték az ugrást, amely kb. 300 méter magas, de a szigorú biztonsági intézkedések miatt lemondtak erről, és egy alsóbb szintre esett a választás. A második szint kb. 110 méter magasan van, itt a másik ugró úgy döntött, hogy ő inkább nem ugrik. Olov ugrott, és az első emelet szintjén a toronynak ütközött zuhanás közben. Ez kb. 60 méterrel van a föld felett, kb. 50 méterrel az elugrási pont alatt. A modern BASE ugrás történetében először 1984-ben ugrottak az Eiffel toronyról, ketten. A következő évben az ismert dublőr-ejtőernyős B.J. Worth hajtott végre egy legális ugrást a ?A View to a Kill” c. James Bond film forgatása során. Olov és Thor az első rokonok a listán.

88.

Siller Wolfgang
2005. május 21.
22 éves
Szikla
Drachenwand, Ausztria
Lezuhant

Az ugrónak kb. 100 BASE ugrása volt, itt egy BM S3-as szárnyasruhát viselt. A jelentések szerint előzőleg 10 szárnyasruhás ugrást hajtott végre egy BM GTI-vel. Stabilitási problémákkal küszködött az ugrás során, amihez valószínűleg hozzájárult az erős szél is. A nyitóernyő a combhevederen lévő zsebben volt, amikor a mentőcsapat megtalálta a halottat. A helyiek arra kértek minden ugrót, hogy függesszék fel az ugrásokat ezen a helyen, legalább egy hónapig.

89.

Jurij Graciov
2005. július 3.
Szikla
Chartreuse, Franciaország
Sziklafalnak csapódott

A részletek még tisztázásra szorulnak. Egy francia BASE website jelentése szerint a nyílási szakaszban az ernyő a fal felé fordult, és az ugró a sziklafalnak csapódott. Jurijnak néhány száz ejtőernyős ugrása volt, és néhány BASE ugrása. A Francia Idegenlégióban szolgált.

90.

Nem hivatalos
2005. július 19.
Szikla
Kjerag, Norvégia
Lezuhant

Ennek az ausztrál ugrónak 550 BASE ugrása volt, és jól ismerte a helyet. Az első jelentések szerint szándékos hosszú késleltetés és alacsony nyitás volt a tervben, a hosszú szabadesés megtörtént, a nyitás nem.

 

Clicky Web Analytics