A kéz vágott-csonkolt sérülései

Írta:

Bartók Ákos

bartokakos.jpg
Lektorálta: Dr. Csomai Zita – katasztrófaorvos

A kéz vágott-csonkolt sérülései

Esemény:

Hátimotoros pilóta belenyúl a forgó légcsavarba

Lehetséges sérülések:

-Vágás

-Roncsolás

-Csonkolás

Vágás

Éles tárgy (légcsavar éle) által okozott seb. Esetünkben a legszerencsésebb kimenetel. A seb szélei egyenesek, roncsolásmentesek. Általában bőséges vérzés kíséri, ezért a fertőzés veszélye alacsony. Az ujjak vágott sérülését tételezzük fel.

Elsősegély célja:

– Fertőzés megakadályozása
– Vérzés csillapítása

Elsősegély módja:

FONTOS! A seb ellátásához semmilyen előképzettség nem szükséges, csak gyors és tiszta gondolkodás!!!

A sérültet ültessük le, a kezet emeljük a szív fölé. A seb környékét tisztítsuk meg, ha a seb bizonyosan fertőzött, akkor a sebet is. Legjobb ivóvizet használni a feladatra, a tisztítás mindig a sebtől elfelé irányba történjen. Tilos a sebbe benzint, sebhintőport, bolyhozó ruhát, vattát, stb. tenni. A seb környékét jódozzuk le (kérdezzünk rá, nincs-e jódérzékenysége a sérültnek1), és steril kötszerrel fedjük le. Ha a sérült ujjon van gyűrű, azt el kell távolítani, mert beduzzadás után nem lesz lehetséges.

Az elsősegély után a sérültet vigyük be szakrendelésre, az esetleges komplikációk miatt (inak, ízületek, idegek sérülése, fertőzés…).


Egy szerencsés eset, szakellátás után.
Ín és ízületi sérülés nem történt

Roncsolás

Tompa és/vagy nagy felületű tárgy (légcsavar lap) okozta, a bőrfelszín roncsolódásával járó seb. A vérzés lehet kevésbé intenzív, viszont általában fájdalmasabb a vágott sebnél és a fertőzésveszély is nagyobb. Mély szöveti károsodások is előfordulhatnak.

Elsősegély módja: ugyanaz, mint a vágott seb esetében.

Csonkolás

Egy végtag, vagy valamely részének (ujj, ujjperc) részleges vagy teljes leválása.

Elsősegély célja:

– Vérveszteség csökkentése
– Sokk folyamat megelőzése/visszafordítása
– Levált testrész megóvása (ha lehetséges)

Elsősegély módja:

A sérültet fektessük le. Kezét emeljük a szív vonala felé. Csökkentsük a vérveszteséget a seb nyomásával, lehetőleg steril lapon, vagy tiszta textílián keresztül, de ha nincs kezünk ügyében, a keresésével ne raboljuk az időt. A vérzés elállása után – az eredeti gézt helyén hagyva – fedjük le a sebet steril nyomókötéssel.

A steril nyomókötés kivitelezése:

Steril lappal lefedjük a sebet, a steril lapra támasztéknak egy fel nem bontott pólyatekercset (vagy bármi hasonlót) helyezünk, majd pólyával rögzítjük. Ha a vér átüt a kötésen, szorítsuk meg egy újabb pólyával, de a már feltetteket ne bontsuk meg. A túl szorosan feltett steril nyomókötés viszont akadályozhatja az ép részekben a szabad vérkeringést, ezért a kötés elkészülte után azonnal, és a szakszerű ellátásig 10 percenként ellenőrizzük a kézfej vérkeringését. Az akadályozott vérkeringés miatt a bőr először sápadt és hideg lesz, majd hamuszürke vagy kékeslila. A sérült panaszkodhat bizsergésre vagy érzéketlenségre. Nyomjuk meg a sérült körmét vagy bőrét, míg az el nem halványul, és ha az elengedés után az egészséges szín gyorsan nem áll vissza, túl szoros a kötés. Ilyenkor lazítsunk a pólyán, de csak annyit, hogy a testrészbe a meleg és a szín visszatérjen.

Ha a vérzés olyan súlyos, hogy a sebre gyakorolt közvetlen nyomással, vagy artériás vérzésnél a sebbe nyúlva nem lehet elállítani, a seb felett lévő artériás nyomópont elnyomásával csillapíthatjuk. Mivel ez a teljes végtag vérellátását megszünteti, ha nem muszáj, ne használjuk 10 percnél tovább (a végtag keringés nélkül 6 óráig bírja ki). Esetünkben a felkari nyomópontot használhatjuk, a tricepsz és bicepsz között benyúlva a felkarcsonthoz szorítva a verőeret. A technikát tudjuk gyakorolni teljesen egészséges barátainkon. A csuklón kitapintjuk az artériát, majd felette elnyomjuk a nyomópontot. Ha a pulzus megszűnik, jól csináljuk. Természetesen néhány másodpercnél tovább ne tartson a gyakorlás.


Felkari nyomópont elszorítása

A sérültet fektessük le, polcoljuk fel a lábát, ezzel késleltetve a sokk kialakulását, és esetleges ájulásánál nem töri össze magát.

Sajnos a légcsavar – akár kétezer-ötszáz feletti percenkénti fordulatszámával és éles felületével – tökéletesen funkcionál, mint húsdaráló. Ha ennek ellenére egészben választja le a testrészt, lehetséges, hogy mikro-sebészeti eljárással visszaültethető. Ebben az esetben kritikus az időfaktor, és a levált testrész kezelése. Azt fóliába csavarjuk bele, majd tekerjük körül gézzel, vagy puha textíliával, és ha lehetőségünk van rá, ezt a csomagot tegyük újra egy műanyag zacskóba, amit feltöltöttünk jéggel (hóval), ezzel tartósítva. A levált testrészt ne mossuk meg, és a jéghez ne érjen. (Minden benzinkútnál lehet jeget szerezni.)


Gyógyult csonkolt eset.
A sérülést artériás vérzés is kísérte.

Felhasznált irodalom:

Dr. Andics László: Alapfokú és közúti elsősegély, SubRosa Kiadó Budapest 1994
Az elsősegély kézikönyve, SubRosa Kiadó Budapest, 1993
Háncs Péter: Egészségtan, elsősegély (jegyzet)

 

Legyen ez életed legfeleslegesebb olvasmánya!
Bartók Ákos
2006. augusztus