A sokk

Írta:

Bartók Ákos

bartokakos.jpg
Lektorálta: Dr. Csomai Zita – katasztrófaorvos

A sokk

            A vérkeringés megfelelő működése biztosítja a test teljes vérellátását, a tápanyagok és oxigén eljutását a sejtekhez. Ha a keringési rendszer felborul, és a szövetekbe elégtelen mennyiségű oxigén jut, beindul a sokkfolyamat. Ezt okozhatja a szív funkció zavara (pl. szívinfarktus), vagy ha a testben keringő folyadékmennyiség drasztikusan csökken (külső vagy belső vérzés, súlyos hasmenés, hányás, kiterjedt égés). A folyamatot súlyosbíthatja fájdalom, látvány, hanghatások (pl. saját csontjának törési hangja) stb..

Kezdetben a folyamat szorosan kapcsolódik a kiváltó okhoz, de kis idő elteltével önálló, életveszélyes betegséggé válik. Ezért az elsősegélynyújtó elsődleges feladata a sokk megelőzése, ha ez nem sikerült, a folyamat megállítása, visszafordítása.

 

 

A sokk jelei:

Kialakuláskor:

– szapora pulzus (100/perc felett), viszont kitapintani egyre nehezebb (csökken a vérnyomás)

– sápadt, szürke bőr

– az ujj-körmök nyomás után nem nyerik vissza színüket azonnal

– hűvös, nyirkos bőr

Előrehaladott állapotban:

– gyengeség és szédülés

– émelygés esetleg hányás

– felületes, szapora légzés

Az agy oxigénellátása csökken:

– a sérült nyugtalanná, szorongóvá vagy agresszívé válhat. Feltűnő lehet a korábban jajgató beteg elcsendesedése, környezethez való közömbössé válása

– a sérült levegő után kapkod, légszomja van

– a sérült elveszti eszméletét

– a csukló-pulzus kitapinthatatlanná válik

Végső stádium:

– légzés és vérkeringés leáll

 

Elsősegély lépései:

1, A sérültet nyugalomba helyezzük, és megpróbáljuk a sokkot kiváltó okokat (pl. külső vérzés) gyorsan és eredményesen megszüntetni.

2, A sérültet hátára fektetjük, fejét lehetőleg alacsonyabbra a törzsénél, lábait megemeljük (ha törésre gyanakodunk, akkor fokozott óvatossággal), és alápolcoljuk akkor is, ha nem észleljük rajta a sokk jeleit (így van esélyünk megelőzni). Ezzel javíthatjuk a fej vérellátását, késleltetve vagy megelőzve az eszméletvesztést.

sokk.jpg
sokk fektetés

3, Lazítsuk meg a szoros ruházatot nyakon, mellkason, csípőn.

4, Takarjuk be a sérültet hőtakaróval, kabátokkal, ernyővel, hívjunk mentőt (ne használjunk forró vizes palackot, vagy más közvetlen hőforrást).

5, Ellenőrizzük az ingerekre való reagálást, a légzést és a pulzust folyamatosan, ha leáll alkalmazzunk újraélesztést. Ne engedjük a sérültet fölöslegesen mozogni, enni, inni, dohányozni. Ha szomjúságra panaszkodik, nedvesítsük meg az ajkait, vagy apró kortyokban itassuk (kivéve hasi sérült). Ne hagyjuk felügyelet nélkül, nyugtassuk folyamatosan.