Kötelező második mentőernyő!

Kötelező második mentőernyő 2014. május 1-től

A CIVL testülete a nemrég lezajlott őszi ülésén áttekintette a FAI 1-es és 2-es versenyek aktuális esemény jelentéseit, melyek között volt néhány halálos kimenetelű is.

A jelentések alapján azonosítottak egy ismétlődő problémát. Komoly vészhelyzetben (átesés, negatív, …) néhány pilótának nem sikerült elérnie a mentőernyője kioldó fogantyúját, és emiatt mentőernyő nélkül csapódott a földnek. A CIVL testülete úgy gondolja, hogy ezek a balesetek lehetséges, hogy elkerülhetők lettek volna, ha van egy második mentőernyője is a pilótának, ellentétes oldali kioldó fogantyúval, vagy mindkét kézzel elérhető kioldóval. Ez a megállapítás összhangban van a 2011-es piedrahitai világbajnokság halálos baleseteit vizsgáló Paragliding Competition Safety Task Force elemzésének megállapításaival, melyet 2011. decemberében adtak ki.

A CIVL testülete ezért úgy döntött, hogy 2014. május 1-től a FAI 1-es siklóernyős versenyeken kötelezővé teszi a második mentőernyőt. A repüléshez minden pilótának fel kell szerelnie a jelenleg is kötelező egy mentő ernyő mellé legalább még egy plusz mentőernyőt, vagy lehet többet is. A második mentőernyőnek elérhetőnek kell lennie a fő mentőernyő kioldójához képesti ellentétes oldali kézzel, de még jobb, ha mindkét kézzel elérhető.

A testület javasolja a pilótáknak, hogy ne várják meg ezt a határidőt, hanem minél előbb szereljék fel magukat egy második mentőernyővel. Néhány beülő gyártónak már most is van olyan modellje, ami alkalmas két mentőernyő befogadására. Más gyártók jelezték, hogy alkalmassá tudják tenni a meglévő pondrós versenybeülőjüket egy másik, integrált mentőernyő konténert tartalmazó pondró cseréjével. Azaz e miatt a szabály miatt nem kell feltétlenül teljesen új beülőt vásárolnia minden pilótának,

Javasolja továbbá a testület, hogy a pilóták rendszeres időközönként ellenőrizzék és hajtogassák újra a mentőernyőiket, illetve alkalmanként gyakorolják a kidobást is szimulált repülési helyzetben.

A második mentőernyő hordását a Siklóernyő Gyártók Szövetsége (Paraglider Manufacturers Association – PMA) is támogatja. A siklóernyős világkupa futamokat szervező PWCA szintén megfontolás tárgyává tette a javaslatot a saját versenyeikre vonatkozóan.

 

Az eredeti cikk linkje:

http://www.fai.org/civl-news/36773-second-reserve-mandatory-from-may-1st-2014